Guvernul Cioloş ar putea da ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru a modifica Legea vânătorii

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, marți, după discuțiile purtate cu reprezentanții crescătorilor de animale, că nemulțumirile acestora legate de Legea 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 vor fi transmise premierului Dacian Cioloș, astfel încât acestea să fie rezolvate printr-o ordonanță de urgență.
Iulian Tudor
15 dec. 2015, 13:42
Guvernul Cioloş ar putea da ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru a modifica Legea vânătorii

Călin Popescu-Tăriceanu a explicat că această ordonanță de urgență trebuie să fie promovată de către Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Agriculturii.

„Există o serie de restricții legate de dreptul de proprietate pe care îl revendică (reprezentanții crescătorilor de animale — n.r.), de perioada de stabulație, precum și de folosirea limitativă a numărului de câini de însoțire a turmelor. Aceste revendicări (…) mi se par corecte, dar ele trebuie transpuse în legislație. Având în vedere că Parlamentul se apropie de vacanță, este foarte greu să ne angajăm în fața reprezentanților oierilor cu o rezolvare pozitivă în sensul așteptărilor pe care le au până la sfârșitul sesiunii. De aceea, le-am propus să vorbesc cu premierul Cioloș, să îi transmit aceste revendicări, cu rugămintea ca ele să fie preluate și rezolvate printr-o OUG care trebuie să fie promovată de Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Agriculturii. Aceasta este soluția pe care am găsit-o”, a declarat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că reprezentanții crescătorilor de animale, însoțiți de fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, vor purta o discuție cu membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

„Urmează ca dl. Daniel Constantin, deputat și fost ministru al Agriculturii, să meargă cu reprezentanții crescătorilor de animale la Comisia pentru agricultură (din Camera Deputaților — n.r.), unde, în mod normal, ar trebui să găsim și reprezentanții Guvernului, pentru a le transmite deja aceste lucruri în mod concret. Sperăm într-o rezolvare favorabilă cât mai rapidă„, a spus președintele Senatului.

După discuțiile purtate cu președintele Senatului, unul dintre reprezentanții crescătorilor de oi a comparat perioada în care este interzis pășunatul cu „arestul la domiciliu”.

Suntem foarte deciși în ideea ca din Legea vânătorii și a fondului cinegetic să fie suspendate acele prevederi care ne îngrădesc dreptul la proprietate, ne limitează numărul de câini, iar faptul că încearcă să ne aresteze la domiciliu (oile — n.r.), începând din 4 decembrie până în 24 aprilie, ni se pare că este o aberație și un abuz din partea parlamentarilor care s-au ocupat de această lege. (…) Numai oile care fată stau în stabulație, celelalte stau în câmp. Noi avem oaie țurcană, nu avem oaie de rasă. Țurcana este baza în România și oaia noastră trebuie să stea afară. Oile noastre, în transhumanță, au fătat în pădure. (…) Asta e oaia sănătoasă, nu aia pe care o bagi în mizerie și în microbi”, a arătat oierul, adăugând referitor la câinii de stână că aceștia „nu se distanțează de turma pe care o păzesc și nu se duc după vânat„.

Poveste legii care a scos mii de ciobani şi agricultori în stradă

– Pe 18 ianuarie 2013, proiectul legii a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, care a trimis-o la Senat in aceeasi zi. Senatul o respinge pe 3 septembrie 2013.

– Intra in patru comisii parlamentare si isi primeste rapoartele pana pe 14 octombrie 2013, asa ca pe 21 octombrie 2013 ajunge in plenul Camerei. Apoi, timp de un an si patru luni intra intr-un ping-pong, fiind retrimisa inapoi de plen de trei ori.

– In plus, a ajuns o data pe ordinea de zi si s-a intors la comisii fara sa fie dezbatuta. In total, a fost trimisa pentru raport sau pentru rapoarte suplimentare la comisii de 14 ori.  

– Pe 25 februarie 2015, este votata cu o majoritate zdrobitoare – 303 pentru, 11 contra si 16 abtineri – asa ca pe 7 martie este trimisa la promulgare.

– Klaus Iohannis a studiat legea cinci saptamani si a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare in aprilie 2015

– Surpriza a venit de la Senat, care la doi ani dupa ce a respins-o, aproba legea pe 21 aprilie anul acesta.

– Dupa ce comisiile mai realizeaza un raport si apoi inca unul, de inlocuire, legea este adoptata (ca urmare a cererii de examinare) de Camera Deputatilor pe 27 mai.  

– Presedintele nu o mai poate refuza la promulgare, asa ca o promulga pe 15 iunie anul acesta si a doua zi devine Legea 149/2015.

Câteva mii de ciobani s-au adunat, marți, în Parcul Izvor pentru a protesta împotriva legii care reduce numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii și interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic.

Asociația crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România (ACEBOP) sprijină inițiativa oierilor privind organizarea și participă la acest protest, anunța luni organizația printr-un comunicat de presă.

Intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor și îngrădește dreptul la proprietate, potrivit comunicatului asociației, ACEBOP solicitând abrogarea Legii 149/2015.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Maia Sandu a depus jurământul de învestire ca președinte al Republicii Moldova
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători