Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie garantat în plată în anul 2017, în condițiile în care partidul care a câștigat alegerile din 11 decembrie 2016 și-a asumat nivelul salariului minim în programul de guvernare, a precizat premierul Dacian Cioloș în Consiliul Național Tripartit.
„Partidul care a câștigat alegerile și-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care și-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele și patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, a declarat primul-ministru, Dacian Cioloș.
„Domnul prim-ministru, apreciind rezultatul alegerilor de ieri, a considerat că există toate premisele ca un nou Guvern să poată fi instalat până la sfârşitul lunii decembrie, iar acesta să fie în măsură să ia o decizie legată de salariulul minim pe economie, ţinând cont inclusiv de angajamentul partidului, care are cele mai mari şanse să conducă acest guvern şi care s-a angajat public la 1.450 lei, salariul minim garantat în plată pe economie pentru 2017”, a afirmat Bogdan Hossu.
Potrivit acestuia, premierul ar fi promis că, în cazul în care nu va fi constituit noul Guvern, actualul executiv va prelungi până la jumătatea lunii ianuarie HG în vigoare. „În caz excepţional, dacă nu se constituie noul Guvern până la 31 decembrie, pe 30 de decembrie actualul Guvern va da o HG de prelungire a salariului minim pentru luna ianuarie, lăsând la latitudinea noului guvern care va trebui să-şi asume HG pentru salariul minim pe economie până la jumătatea lui ianuarie”, a mai spus Hossu.
În ceea ce priveşte celelalte teme, precum salarizarea unitară pentru sectorul bugetar, ce ar fi trebuit discutate în Consiliul Naţional Tripartit, acestea ar urma să fie dezbătute cu viitorul guvern.
„Pentru reuniunea de joi, legată de legea salarizării unitare pentru sectorul bugetar, a rămas că aceasta nu mai are loc şi va rămâne o reuniune informală, întrucât nu are sens. Guvernul actual va lăsa pe site, nu spre dezbatere publică, ci spre infomare, acest proiect, dar joi, la Ministerul Muncii, comisia de dialog social va analiza ipotezele de lucru ale construcţiei legii”, a adăugat preşedintele Cartel Alfa.
Premierul a mai transmis partenerilor sociali că, într-un alt context decât cel al alegerilor, guvernul actual ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie garantat în plată pentru anul 2017, la un nivel apropiat de cel propus de confederațiile sindicale.Șeful Executivului a mai spus că va discuta cu conducerea partidului politic care a câștigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, între care și salariul minim, precizând că în acest moment are în vedere două scenarii. Dacă noul guvern se va instala până la sfârșitul anului, atunci va avea posibilitatea să își asume formal nivelul promis în programul de guvernare, iar dacă preluarea guvernului se va face la începutul anului viitor, actualul guvern va aproba, în ultima ședință din 2016, o hotărâre prin care să mențină nivelul actual al salariului minim și în luna ianuarie 2017, urmând ca pentru restul anului să fie stabilit un alt nivel. Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligația să stabilească până la sfârșitul anului în curs, nivelul salariului minim garantat în plată pentru anul viitor.
În cadrul Comisie de Dialog Social, care va avea loc joi, la Ministerul Muncii, se va discuta și pe marginea mecanismului transparent de stabilire a salariului minim, care este în prezent elaborat de o echipă de experți de nivel înalt, în cadrul unui contract finanțat de Comisia Europeană.
Premierul Dacian Cioloș și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, au mulțumit partenerilor sociali pentru colaborare și i-au invitat să continue consultările, dar informal, pe marginea proiectului Legii salarizării unitare. Guvernul, împreună cu sindicatele și patronatele au convenit să publice proiectul Legii salarizării unitare, conform principiilor transparenței promovate de actualul guvern, pentru a putea fi consultat, ca un demers complementar procesului de dezbatere publică.