Mai mult, Guvernul Cîţu e acuzat vrea să impună vaccinarea anti-COVID, în condiţiile în care Guvernul şi-a încălcat propriile ţinte privind imunizarea a cinci milioane de persoane până la 1 iunie. De asemenea, social-democraţii acuză coaliţia de guvernare că „a refuzat să aplice singura soluție viabilă pentru gestionarea pandemiei – vaccinare + testare – și încă nu a depus niciun efort pentru crearea unui mecanism de testare în unitățile de învățământ”.
„După toate aceste pariuri pierdute, o parte a Guvernului României încearcă acum să facă din români ținta unei abordări abuzive, printr-o eventuală impunere a vaccinării, împărțind România în două tabere și tratând cetățenii ca prezumtivi vinovați. Cealaltă parte, a aceluiași Guvern, neagă. Este o lipsă totală de coerență la cel mai înalt nivel, ceea ce a dus la un număr scăzut al celor care au ales să se vaccineze. Asistăm de luni de zile la mesaje contradictorii ale celor care ar trebui să transmită încredere cetățenilor, făcându-i parteneri în acest demers, nu haos și dezinteres”, a precizat delegația PSD din Parlamentul European.
Europarlamentarii români din Grupul Alianţei Progresiste a Socialisţilor&Democraţilor susţin că România a fost pusă”din nou într-o lumină proastă, după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană și-a atins obiectivul de a vaccina 70% din populația adultă cu cel puțin o doză, România având o rată de vaccinare de numai 31%”.,
Totodată, delegația română S&D a avertizat că Florin Cîţu a folosit „în mod abuziv” resursele Guvernului în campania pentru alegerile interne PNL.
„Delegația Română S&D atrage atenția că pentru prioritățile naționale orice guvern responsabil își face timp, chiar și în perioada de vacanță a Parlamentului European, mai puțin cel al României. În acest context, eurodeputații PSD consideră că țara noastră riscă să devină în toamnă oaia neagră a Uniunii Europene.
După ce a utilizat în mod abuziv resursele umane și bugetare din Guvernul unui stat membru al UE, pentru campania internă a propriului partid, nu ne imaginăm că mai mult candidatul decât premierul Florin Cîțu își mai amintește că România a ratat startul în ceea ce privește Planul Național de Reziliență, dar îi reamintim noi ce se întâmplă în țara pe care a uitat să o mai conducă: datoria publică se apropie de pragul critic, actuala formă a PNRR este lipsită de reformele solicitate de Comisie, observațiile sunt încă ținute la secret, iar scumpirile pe care actuala guvernare nu le vede, adâncesc sărăcia oamenilor abandonați de autoritățile statului român chiar și în fața pandemiei”, spun reprezentanții Delegației Române din Parlamentul European.
Eurodeputații PSD susțin că actuala guvernare se joacă periculos cu șansa României de a-și reveni după criza sanitară și cea economică, PNRR având nevoie de contribuția societății civile, a mediului de afaceri și de un consens politic în interes național, pentru evitarea unor noi blocaje în toamnă, determinate de inabilitatea actualilor guvernanți de a crea un plan de redresare pentru populație, nu pentru un partid sau altul”, au mai precizat social-democraţii.