Guvernul Cîţu a fost contestat, dar CCR a amânat o sentinţă. Update: În ședința din data de 19 ianuarie 2021, Curtea Constituțională a amânat, pentru ședința din 26 ianuarie 2021, judecarea sesizărilor de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr.31 din 23 decembrie 2020 pentru acordarea încrederii Guvernului, sesizări formulate de Grupurile parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor din Camera Deputaților și, respectiv, din Senat.
Guvernul Cîţu are parte de prima contestare. Curtea Constituţională discută marţi sesizarea Alianţei pentru Unirea Românillor (AUR) privind hotărârea Parlamentului 31/2020 prin care a fost acordată încrederea Guvernului condus de premierul Florin Cîţu.
Liderul senatorilor AUR Claudiu-Richard Târziu a anunţat, în plenul reunit în care a fost acordat votul de încredere pentru Guvernul Cîţu de către Parlament, că grupurile parlamentare ale AUR vor sesiza Curtea Constituţională cu privire la faptul că nu au fost îndeplinite, formal, procedurile legale pentru învestirea Cabinetului Cîţu.
„De aceea vă rog să aşteptaţi decizia Curţii Constituţionale. Dacă va fi favorabilă dumneavoastră, vă urez un singur lucru, Guvernului – Cădere uşoară!”, a adăugat Târziu.
„Audierile din comisii au fost formale, grăbite şi fără posibilitatea de a analiza programul de guvernare. Văd că în sală au fost voci care de care mai puternice şi triumfaliste arcului guvernamentale. Eu i-aş sfătui pe colegii din coaliţia din guvernare ca şi pe cei care vor să ocupe posturi ministeriale, împreună cu preşedintele statului, domnul Klaus Iohannis, să mai aştepte niţel, să nu se bucure prea devreme. Grupurile parlamentare ale AUR vor sesiza Curtea Constituţională asupra faptului că, formal, nu au fost îndeplinite procedurile legale pentru învestirea acestui Guvern. De aceea vă rog să aşteptaţi decizia Curţii Constituţionale. Dacă va fi favorabilă dumneavoastră, vă urez un singur lucru, Guvernului – Cădere uşoară!”, a afirmat Claudiu Târziu, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Guvernul Florin Cîţu a trecut de votul Parlamentului, acesta fiind învestit cu 260 de voturi „pentru” şi 186 „împotrivă” la capătul unei şedinţe care a durat aproape patru ore.
Pentru a putea fi învestit erau necesare 228 de voturi. Toţi cei 18 miniştri au obţinut aviz pozitiv în comisiile de specialitate ale noului Parlament, proaspăt constituit după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.
Alianţa PNL, USR-PLUS şi UDMR are împreună 244 de parlamentari, la care se adăugă sprijinul celor 18 deputaţi din grupul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.