Guvernul Cîţu, la test în Parlament. Prima zi de audieri în comisii. UPDATE: Nicolae Ciucă, Costel Alexe, Adrian Oros, avizaţi pozitiv

Prima zi de audieri pentru miniştrii Cabinetului Cîţu. În faţa comisiilor reunite au fost prezenţi Nicolae Ciucă, propus la Apărare, Lucian-Ovidiu Heiuş, propus la Finanţe, Costel Alexe, propus la Mediu, Cătălin Predoiu, propus la Justiţie, Adrian Oros, propus la Agricultură. Urmează şi Ion Ştefan, propus la Dezvoltare. Audierile vor continua miercuri şi joi, iar la începutul săptămânii viitoare va fi stabilită data votului în Parlament.
Filip Stan
03 mart. 2020, 04:19
Guvernul Cîţu, la test în Parlament. Prima zi de audieri în comisii. UPDATE: Nicolae Ciucă, Costel Alexe, Adrian Oros, avizaţi pozitiv

UPDATE: Ion Ştefan a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din partea comisiilor de specialitate din Parlament. S-au înregistrat 10 voturi „pentru”, 20 „împotrivă” şi 6 abţineri.

UPDATE: Ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit marţi aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Membrii celor două comisii pentru agricultură din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat noul mandat cu 18 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi două abţineri. Avizul este consultativ.

UPDATE: Cătălin Predoiu a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Justiţiei din partea comisiilor de specialitate din Parlament. S-au înregistrat 26 de voturi „pentru”, 38 „împotrivă” şi 12 abţineri.

UPDATE: Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat pozitiv, marţi, renominalizarea lui Costel Alexe pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor în Guvernul condus de Florin Cîţu.

Membrii Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, respectiv cei din Comisia pentru mediu şi Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic din Senat s-au exprimat „pentru” cu 19 voturi, „împotrivă” cu 18 voturi şi nicio abţinere în ceea ce priveşte validarea lui Alexe.

UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor Publice, Lucian Ovidiu Heiuş, a primit marţi aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii celor două comisii au avizat negativ noul mandat cu 15 voturi pentru, 3 împotrivă şi 19 abţineri.

UPDATE: Ministrul propus al Finanţelor Publice, Lucian Ovidiu Heiuş, a declarat marţi că va avea trei obiective majore, respectiv asigurarea resurselor financiare pentru funcţionarea statului, asigurarea unui climat favorabil şi predictibil pentru mediu de afaceri şi realizarea stabilităţii economiei româneşti.

Citeşte şi: Lucian Ovidiu Heiuş, la audieri: Voi cere comitet interministerial pentru a analiza influenţa epidemiei de coronavirus asupra economiei

UPDATE: Nicolae Ciucă a primit, marţi, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Au fost înregistrate 14 voturi „pentru”, şase „împotrivă” din partea membrilor Comisiilor pentru apărare de la Camera Deputaţilor şi Senat. Este al treilea aviz pozitiv pe care îl obține Nicolae Ciucă.

UPDATE: Nicolae Ciucă a fost întrebat, marţi, la audierile de la comisii, dacă România este pregătită de posibilul val de migranţi din Turcia. 
 
„Ce se întâmplă în momentul de faţă în Siria, a fost inclusiv o şedinţă a Consiliului Nord-Atlantic şi există în analiză toate elementele bazate pe realitatea acţiunilor din teren. Nivelul de ameninţare nici nu poate să fie luat în discuţie că el nu există şi că nu sunt preocupări în acest sens. Datoria noastră este să fim pregătiţi şi să ne luăm toate măsurile astfel încât, în funcţie de evoluţie, să putem să avem răspuns. În ceea ce priveşte partea de migraţie atributul este al Ministerului Afacerilor Interne. Vă pot spune că există un plan comun de coordonare a activităţilor, iar Ministerul Apărării Naţionale are un rol complementar şi suntem în măsură să sprijinim toate deciziile şi acţiunile militarilor şi poliţiştilor de la Ministerul Afacerilor Interne”, a răspuns ministrul propus al Apărării. 

UPDATE: Nicolae Ciucă, ministrul desemnat care a fost avizat pozitiv de două ori până acum, deschide prima zi de audieri. Ministrul propus al Apărării, Nicolae Ciucă, audiat marţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, a declarat că Programul F16 funcţionează, fiind achiziţionate încă 5 avioane, care urmează să completeze o escadrilă.

„Funcţionează Programul F16, au fost achiziţionate încă cinci avioane, urmează să se completeze o escadrilă, este în plan achiziţia şi celei de-a doua escadrile şi să fim în măsură să facem transferul de tehnologie către industria de Apărare, lucru care se va întâmpla la AEROSTAR şi ROMAERO – Bacău şi Bucureşti. Tot acest demers a durat pentru că aveam tot ceea ţine de pregătire, aveam nevoie de toate celelalte categorii de forţe să se alinieze în modul de lucru al avioanelor F16, e nevoie de foarte multă tehnologie în domeniu”, a precizat Ciucă.

Referitor la Programul Patriot, acesta se face în funcţie de programul de achiziţii.

„Pentru Patriot şi HIMARS, personalul să meargă la pregătire. Achiziţia este o etapă în programul de înzestrare, realizarea capabilităţii durează pentru a deveni operaţională”, a subliniat Ciucă.

Cât priveşte programul de camioane blindate, acesta a fost semnat la finele anului, a spus Ciucă.

„Există un termen de 90 de zile, ca între Ministerul Economiei şi producător să se vadă modul în care se concretizează în capabilităţi de producţie în România. Încă mai este timp, este nevoie de oficiul de compensare”, a menţionat Ciucă.

Referitor la Pirania 5, acesta a subliniat că întârzierea programului a fost cauzată de relaţia contractuală între producător şi beneficiar.

„Ca atare, au termen o săptămână să vină să furnizeze un răspuns atât departamentul, cât şi firma producătoare. Dacă nu se va respecta hotărârea de guvern, se trece la măsuri”, a mai precizat ministrul propus al Apărării.

Şedinţele comune ale comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru audierea candidaţilor propuşi pentru funcţia de membru al Guvernului încep, marţi, la ora 10.00, când este programată audierea lui Niolae Ciucă, propus pentru Ministerul Apărării.

Ciucă ocupă şi în prezent această funcţie şi a fost propus pentru acelaşi portofoliu şi în Cabinetul Orban II. De altfel, Nicolae Ciucă a fost unul dintre puţinii miniştri care au primit aviz pozitiv la ultimele audieri, încheiate în 20 februarie. 

Klaus Iohannis se întâlneşte cu premierul interimar şi cu miniştrii Apărării şi Economiei

De la ora 11.00, este programată audierea lui Lucian Heiuş, singurul candidat care nu a făcut parte şi din Guvernul Orban II. Propunerea sa a venit în contextul în care actualul ministru interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, a fost desemnat pentru funcţia de prim-ministru şi are rolul de a strânge o majoritate care să voteze Cabinetul său.

Heiuş este deputat de Hunedoara şi a intrat în politică în 1999. Inginer de profesie, Heiuş a lucrat în sectorul privat până în 2005, ulterior având mai multe funcţii de conducere în direcţiile de Finanţe Publice din Hunedoara şi Timiş.

La ora 12.00 va fi audiat Costel Alexe, propus la Ministerul Mediului, la ora 13.00 este programat Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiţiei, la ora 14.00 este programat Adrian Oros, propus la Ministerul Agriculturii, iar la ora 15.00 va fi fi audiat Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării.

Audierile candidaţilor vor continua în zilele de miercuri şi joi, iar la începutul săptămânii viitoare va avea loc o nouă şedinţă a conducerii Camerelor în care va fi stabilită data plenului reunit pentru votul de învestitură a Guvernului Cîţu.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile Permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Data primirii programului şi a listei Guvernului este în acest caz 28 februarie.

Premierul interimar Ludovic Orban a anunţat, duminică seară, şi a reafirmat luni că va solicita ”un calendar cât mai rapid” pentru votul de învestire, estimând ca joi sau lunea viitoare să aibă loc votul de învestire a Guvernului. Orban a mai afirmat, referitor la posibilitatea ca PSD să boicoteze din nou votul, că acest lucru nu se poate întâmpla la nesfârşit.

”Avem şi noi la dispoziţie posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituţională în cazul în care ei refuză să-şi îndeplinească atribuţiile care sunt stabilite în Regulamentul Camerelor”, a avertizat el.

Luni, echipa de negocieri a PNL formată din Cîţu, liderii de grup, preşedintele partidului şi vicepreşedinţii a început negocierile pentru asigurarea unei majorităţi în Parlament.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte, vești de ultimă oră. Nu vor mai avea voie să dea fructe și legume
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Document Declasificat: Asasinări Politice Atribuite Kremlinului
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy