Cu o medie lunară de 2.170 de posturi în plus în sistemul bugetar, Cabinetul Ciucă, care la acest moment pregătește noi taxe, depășește toate guvernele din ultimii cinci ani, perioadă în care minimul ca medie lunară a fost înregistrat în perioada Guvernului PNL-USR-UDMR, condus de premierul Florin Cîțu, cu o medie de 825 bugetari în plus pe lună.
În contextul războiului din Ucraina, numărul posturilor ocupate de la Ministerul Apărării Naționale a fost de 74.445 în aprilie, cu 1.294 mai puține decât în noiembrie, la preluarea mandatului de către actualul guvern, în timp ce numărul polițiștilor și jandarmilor a crescut cu aproape 3.700, conform Profit.ro.
În luna martie, numărul angajaților de la stat a depășit nivelul înregistrat în decembrie 2010, an în care România a recurs, în cadrul unui acord cu FMI, la tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru a stabiliza finanțele țării. Profit.ro prezintă date detaliate privind numărul angajaţilor din sistemul de stat.
Acestea relevă că Guvernul cu cea mai scăzută medie lunară din ultimii cinci ani a fost cel condus de Florin Cîțu și susținut de coaliția PNL-USR-UDMR. Astfel, numărul angajaților în perioada 23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021 a urcat cu 9.186, reprezentând o medie de 835 persoane pe lună.
Guvernul a anunțat suspendarea angajărilor de la 1 iulie, dar numărul de posturi ocupate în sistemul public va crește cel puțin o oarecare perioadă după această dată, în contextul în care angajările anunțate de mai multe instituții și aflate în derulare vor fi încheiate.
În ce privește numărul de angajați din economie, numărul de salariați activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate sursei citate de către Inspecția Muncii. Dintre aceștia, 4,5 milioane de angajați sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat. În ceea ce privește contractele active, numărul acestora este de 6,7 milioane, în contextul în care un salariat poate avea mai mult de un singur contract.
Raportat la 1 ianuarie 2021, numărul total de salariați a urcat cu circa 150.000, datele arătând că acest avans a avut loc preponderent în sectorul privat. În ce privește numărul de angajați de la stat, datele Inspecției Muncii, extrase din Registrul General de Evidență a Salariaților, nu se potrivesc însă cu raportările făcute de Ministerul Finanțelor, întrucât anumite categorii de angajați apar în raportările unei instituții, dar nu și în ale celeilalte.