Guvernul Ciucă, prima reacţie în scandalul dintre Diana Şoşoacă şi jurnaliştii italieni: Acest caz trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului

Guvernul României a reacţionat după scandalul în care a fost implicată Diana Şoşoacă, senator al României, şi jurnaliştii Rai Uno. Executivul condamnă "cu fermitate orice acţiune de intimidare a jurnaliştilor sau de obstrucţionare a dreptului la liberă informare a cetăţenilor", iar premierul Ciucă consideră "inacceptabil acest incident".
Alina Andrei
14 dec. 2021, 17:17
Guvernul Ciucă, prima reacţie în scandalul dintre Diana Şoşoacă şi jurnaliştii italieni: Acest caz trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului

Premierul Nicolae Ciucă susţine, într-un punct de vedere transmis presei prin intermediul purtătorului de cuvânt al Guvernului, referindu-se la scandalul dintre senatorul Diana Şoşoacă şi jurnaliştii italieni de la Rai Uno, că este „inacceptabil acest incident” şi că „trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului”.

Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor.
Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democraţii consolidate și ale funcționării statului de drept.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență.

Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului„, a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

Citeşte şi: CTP, reacţie ironică în cazul Şoşoacă. „I-au făcut dosar penal marii noastre luptătoare, în loc să-i umfle pe străinii ăia!”

MAE, despre conflictul dintre Diana Şoşoacă şi jurnaliştii italieni: România – angajată în protejarea libertăţii presei,

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează marţi că autorităţile italiene au solicitat Ambasadei României la Roma informaţii cu privire la eventuale măsuri adoptate de autorităţile române în cazul incidentului în care au fost implicaţi senatoarea Diana Şoşoacă şi o echipă de jurnalişti de la un post de televiziune italian.

Ambasadorul României la Roma a informat partea italiană că a fost demarată o anchetă de către organele de cercetare penală române, urmând ca aceasta să stabilească detaliile incidentului şi să determine, dacă este cazul, adoptarea de măsuri, conform legii, arată MAE.

Totodată, şeful misiunii diplomatice a subliniat că România „rămâne în continuare profund angajată în protejarea libertăţii presei, un pilon important al democraţiei şi al statului de drept, iar acest incident izolat nu trebuie să afecteze caracterul solid al relaţiei bilaterale între România şi Italia, opinie împărtăşită şi de partea italiană”.

Tot marţi, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că este „inacceptabil” incidentul şi respinge categoric „manifestarea diferenţelor de opinii prin violenţă”. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Executiv, prim-ministrul este preocupat de acest caz, „care trebuie clarificat în regim de urgenţă de instituţiile abilitate ale statului”.

„Guvernul României condamnă cu fermitate orice acţiune de intimidare a jurnaliştilor sau de obstrucţionare a dreptului la liberă informare a cetăţenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie şi accesul la informaţii sunt garanţii ale unei democraţii consolidate şi ale funcţionării statului de drept”, se arată în comunicat.

Ambasada SUA intervine în decizia CSM de a-l exclude pe Cristi Dănileț și pune presiune: ‘Ambasada este profund îngrijorată de excluderea judecătorului’

Controversatul judecător Cristi Dănileț, devenit celebru și pentru declarațiile sale controversate în ceea ce îi privește pe creștinii care, din motive de libertate de conștiință, ar refuza să oficieze mariajul gay, are parte de susținere puternică din partea Ambasadei SUA la București.

Instituția americană spune că este ”profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură”, punând, în acest fel, la îndoială independența justiției.

”Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc.”, precizează Ambasada.

Scandalul din casa Dianei Şoşoacă a ajuns în presa italiană. Jurnalista Rai 1, declaraţii cutremurătoare: „Soțul doamnei senatoare m-a lovit cu pumnii”

Jurnalista Rai 1 Lucia Goracci a vorbit despre coşmarul pe care l-a trăit în casa Dianei Şoşoacă şi l-a acuzat că pe soţul senatoarei că ar fi lovit-o. Scandalul dintre Diana Șoșoacă și jurnalista Rai 1 a ajuns în presa din Italia și s-a viralizat pe Twitter.

Lucia Goracci susţine că senatoarea le-ar fi spus celor prezenţi în biroul ei că cei responsabili de pandemie vor fi toţi judecaţi şi că va avea aloc un al doilea proces Nurnberg. În cadrul proceselor de la Nurnberg au fost inculpaţi importanți membri ai conducerii politice, militare și economice a Germaniei naziste.

„În momentul în care i-am spus să aducă dovezi în sprijinul celor afirmate, s-a întâmplat incredibilul. Senatoarea s-a ridicat, ne-a închis în birou și a chemat poliția. Am reușit să ies. Când a venit poliția, am raportat incidentul. M-am întors cu agenții la colegii mei care erau înăuntru. Aici, un alt șoc. Brusc, noi am devenit criminalii și am fost agresați. Soțul doamnei senatoare m-a lovit cu pumnii. Le-am spus polițiștilor: ‘Nu ne protejați! Noi suntem jurnaliști!’ ” Am fost duși la secție. Ni s-au luat camerele și s-au șters toate imaginile. Ne-am câștigat libertatea, după 8 ore, în urma intervenției Ambasadei Italiei”, a precizat jurnalista Rai 1, Lucia Goracci, conform Ştiridiaspora.

Jurnalista Rai 1 a depus o plângere de zece pagini la Secţia 4 de Poliţie din București împotriva Dianei Şoşoacă, după scandalul declanşat în locuinţa senatoarei.

După apariţia reportajului în presa din Italia, Poliţia Capitalei a transmis că în ancheta privind scandalul dintre senatorul Diana Şoşoacă şi jurnaliştii italieni „au fost respectate procedurile în vigoare, proceduri prevazute de legislația țării noastre”.

„Toate aspectele, așa cum sunt formulate în actele procesual penale, au fost înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, structura competentă material.

Reprezentanții Ambasadei Republicii Italia în România au fost prezenți la demararea activităților de cercetare și au sprijinit demersurile legale prin asigurarea translatorului care a participat la activități, așa cum este prevăzut în materia legislației penale.

Orice alte opinii, ar fi de natură a afecta cercetările, fapt pentru care menționăm că au fost respectate procedurile în vigoare, proceduri prevazute de legislația țării noastre”, a transmis Poliţia Capitalei.

Şi Delia Marinescu, jurnalista care a intermediat pentru Rai Uno realizarea interviului cu Diana Şoşoacă, a dat declaraţii, marţi, la secţia 1 de Poliţie, în urma scandalului izbucnit în biroul senatoarei. Ea a fost audiată în calitate de martor în dosarul de ultraj care îl vizează pe soţul Dianei Şoşoacă.

Delia Marinescu a dezvăluit ce a declanşat scandalul uriaş din biroul de avocat al senatoarei independente.

„I-am trimis înainte subiectele de discuţie. S-a enervat la un moment dat. Ne-a invitat să ieşim dacă nu ne convin condiţiile. În timpul interviului, ea a vorbit în engleză iniţial şi la un moment dat a vrut să traduc. Mi-a spus să am grijă cum traduc pentru că va verifica pentru că ea ştie şi engleză şi italiană.

Reportera italiană a întrebat-o dacă mă ameninţă. (Diana Şoşoacă) a spus dacă nu vă convin condiţiile, puteţi să ieşiţi. Ne-am ridicat să ieşim şi atunci s-a răzgândit şi a încuiat uşa. A chemat Poliţia, spunând că am intrat peste ea fără voia ei”, a declarat Delia Marinescu.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Programul Prima Casă Plus a fost extins. Schimbări importante pentru persoanele care nu sunt angajate
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Doctoriță stomatolog ucisă în cabinetul său din Brăila: anchetatorii investighează toate pistele
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'