Guvernul a dat bani din fondul de rezervă ca să plătească salarii care ajung și la 35.000 de lei. Se plătesc și sporuri de stres, condiții de muncă ori de confidențialitate.
Pe lista instituțiilor care vor primi bani de la buget se află Înalta Curte, Secretariatul General al Guvernului, ministerele Transporturilor, Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Mediul şi Justiţia nu mai au bani de salarii. Acestea au rămas fără bani de salarii.
Cel puțin în justiție și la Curtea de Conturi salariile sunt uriașe, iar la celelalte ministere sporurile nu au nicio justificare. Instituțiile au primit bani din Fondul de rezervă al guvernului unde ar trebui să fie bani doar pentru situații de urgență, cum ar fi inundații sau cutremure.
Moş Crăciun nu i-a uitat pe bunicii noştri. Tichete sociale pentru pensionari, când aduce poştaşul „a 13-a pensie”
Banii nu s-au dat direct de la buget pentru a nu se mări și mai tare deficitul.
Hotărârea prevede suplimentarea bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie „cu suma totală de 767 milioane, din care la capitolul 61.01 ”Ordine publică şi siguranţă naţională, titlul 10 ”Cheltuieli de personal” cu suma de 639 milioane lei şi la titlul 59 ”Alte cheltuieli” cu suma de 128 milioane lei, reprezentând dobânzi legale moratorii şi/sau penalizatoare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023”, potrivit Newsweek.ro
După cum vedeți mai jos, șefa Înaltei Curți ia salariu de 35.000 de lei pe lună, la care se adaugă 3 tipuri de sporuri. Suma respectivă este destinată achitării drepturilor de natură salarială stabilite prin titluri executorii în favoarea personalului din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din cadrul celorlalte instanţe judecătoreşti, pentru care termenele eşalonate de plată se împlinesc în anul 2023, precum şi a accesoriilor aferente acestor drepturi, calculate potrivit legii, mai arată sursa citată.
De unde se plătesc salariile la 4 ministere
Executivul a dorit să controleze cât mai strict aceste plăţi, pentru a micşora pe cât posibil dimensiunea deficitului bugetului de stat pe acest an.
Primă de Crăciun de 15.000 de lei. Cine sunt angajaţii care au acest bonus colosal de Sărbători
Guvernul a suplimentat prin HG, din Fondul de Rezervă, bugetul Ministerului Transporturilor, cu referire la credite de angajament şi credite bugetare, cu suma de 7.400.000 de lei, pentru CS Rapid Bucureşti.
Aici, este vorba despre faptul că acest club (este vorba despre secţiile sportive extra-fotbal) „nu dispune de fondurile necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor salariale ale sportivilor”.
Prin HG, se propune alocarea creditelor bugetare şi creditelor de angajament, în sumă de 7,4 miliarde de lei, pentru Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, conform notei de fundamentare a proiectului de HG.
Executivul a suplimentat şi bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu 300 de miliarde de lei. Suma respectivă este acordată „pentru eliminarea blocajului financiar, prin imposibilitatea efectuării plăţilor către beneficiari”.
A mai fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul acesta, tot din Fondul de rezervă bugetară, pentru Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Este vorba despre suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Relaţii Interetnice, cu suma de 23,6 milioane lei.
La Secretariatul Guvernului se dau sporuri pentru condiții vătămătoare, dar și pentru reușita atragerii de fonduri europene. Detalii AICI
Guvernul dă bani din Fondul de rezervă, să plătească salarii de 35.000 lei. Se achită și 3 sporuri
Executivul a alocat, din Fondul de rezervă bugetară fonduri pentru suplimentarea bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public şi Ministerului Justiţiei.
Proiectul de hotărâre mai „aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 61.01 ,,Ordine publică şi siguranţă naţională”, titlul 10 „Cheltuieli de personal”, cu suma de 333.000 lei credite de angajament şi credite bugetare”. Suma este destinată exclusiv plăţii drepturilor salariale restante în anul 2023, aflate în tranşa a cincea de plată, pentru personalul Ministerului Public, pentru care procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are calitatea de ordonator principal de credite.
Proiectul aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei pe anul 2023, la capitolul 61.01 „Ordine publică şi siguranţă naţională”, titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 27 milioane lei credite de angajament şi credite bugetare şi titlul 59 „Alte cheltuieli” cu suma de 8.7 milioane lei credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023.