Pentru fiecare tren de călători care circulă, o companie privată primeşte de la stat o subvenţie care îi asigură 85% din venituri. În schimb, CFR Călători încasează de la stat doar 44% din bani. Tot acest sistem a fost stabilit prin hotărâre de guvern şie este valabil până în 2015.
Este, de altfel, una dintre ultimele hotărâri ale Guvernului Boc, de la începutul lunii februarie. Sindicatele de la CFR acuză acum Guvernul de discriminarea propriei companii şi cer în justiţie anularea deciziei.
„Vrem să se anuleze acea hotărâre de guvern şi să se dea o alta care nu este discriminatorie şi favorizantă pentru operatorii privaţi dar defavorizantă tocmai pentru operatorul de stat, care este şi majoritar. Vreau să vă spun că se face o privatizare tacită a CFR Călători, şi nimeni nu ştie”, a declarat pentru România TV Rodrigo Maxim, preşedinte Federaţia Sindicate Feroviare.
Subvenţiile către privaţi cresc de la an la an. Numai în 2012, Guvernul plăteşte operatorilor privaţi peste 50 de milioane de euro, în timp ce subvenţia către CFR Călători a scăzut dramatic. Asta deşi cifrele arată că CFR Călători este de fapt de două ori mai eficientă decât firmele private.
„S-a tot spus că CFR Călători trebuie să-şi restrângă activitatea că nu există bani la guvernul României, la buget. De la 1746 de trenuri ale CFR călători s-a ajuns la 1400. Dar în acest timp au apărut 525 de trenuri ale privaţilor. Cine poate gândi că un guvern al României vrea să-şi crească cheltuielile la buget?”, a mai spus Rodrigo Maxim.
Principala hibă a contractelor este modul de acordare a subvenţiei. Spre deosebire de alte state din Europa, care dau bani în funcţie de numărul de călători, la noi Guvernul plăteşte subvenţii în funcţie de kilometrii parcurşi.