Prevederea este cuprinsă într-un memorandum aprobat, miercuri, de Guvern.
„Avem o ţintă de reducere de 15% a plăţilor restante faţă de cele programate la sfârşitul lui 2015. Modalitatea prin care poate fi calculat acest procent este una cumulativă pentru toate companiile aflate în subordinea unui minister, adică una dintre companii poate să aibă o reducere a arieratelor mai mare de 15%, altele mai mică, dar media pe ministerul sau pe unitatea administrativă care gestionează companiile respective trebuie să fie de 15%, deci lasă o anumită flexibilitate la nivelul ministerelor pentru calcularea acestor recueri de arierate„, a spus Dan Suciu la finalul şedinţei Executivului.
Documentul recomandă companiilor ca la elaborarea bugetelor de venituri şi cheltuieli să completeze o anexă de fundamentare care să cuprindă măsuri concrete pentru reducerea plăţilor restante.
Dan Suciu a mai afirmat că în termen de 15 zile de la aprobarea acestui memorandum, organele administraţiei publice centrale vor prezenta Ministerului Finanţelor Publice situaţia privind reducerea plăţilor restante detaliată pe operatori economici.
Suma totală a arieratelor, în 2015, a fost de 3,4 miliarde lei. Guvernul anterior şi-a propus plata a 45% din aceasta, dar ţinta nu a fost atinsă. În prezent, nivelul arieratelor este de aproximativ 2 miliarde lei.
Ministerul Transporturilor şi Ministerul Economiei au câte cinci companii cu datorii mari în subordine, Ministerul Energiei, trei, şi Ministerul Comunicaţiilor, una.