Alegerile locale 2016 vor avea loc în data de 5 iunie, potrivit unei Hotărâri de Guvern pentru organizarea și desfășurarea alegerilor autorităților administrației publice locale, adoptat astăzi de Guvern.
Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale din 2016, sunt prevăzute peste 350 de milioane de lei (suma exactă este 350,663 mii lei), fonduri asigurate de la bugetul de stat.
„Azi adoptăm un pachet de hotărâri de guvern care pregătesc alegerile locale şi inclusiv stabilim data alegerilor locale. O să fie prezentă să prezinte aceste proiecte de hotărâri de guvern şi doamna preşedintă a Autorităţii Electorale Permanente(AEP) pentru că sunt hotărâri de guvern pregătite de Autoritatea Electorală Permanentă„, le-a spus premierul membrilor Cabinetului, miercuri, la începutul şedinţei Executivului.
Pe agenda şedinţei de guvern de miercuri s-au mai aflat alte patru proiecte referitoare la cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale, măsuri tehnice necesare organizării scrutinului, aprobarea modelelor şi a condiţiilor de tipărire ale buletinelor de vot, precum şi numerotarea circumscripţiilor electorale, informează gov.ro.
Potrivit calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale, pus în dezbatere de AEP, startul campaniei electorale va fi dat în data de 6 mai 2016, iar o zi mai târziu, pe 7 mai, se vor stabili prin tragere la sorţi numărul de ordine de pe buletinele de vot.
CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş: Partidele trebuie să-şi asume dezbaterea pentru alegerea primarilor în două tururi
Dacă Guvernul aprobă programul alegerilor propus de Autoritatea Electorală Permanentă, campania electorală va debuta la exact un an de la votul dat în Parlament pe legea alegerilor primarilor într-un singur tur de scrutin (6 mai 2015). Cu toate că legea a fost dezbătută şi votată, disputele sunt departe de a fi luat sfârşit.
PNL insistă pentru revenirea la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, în vreme ce PSD, UNPR, UDMR, ALDE optează pentru sistemul votat în Parlament, vot într-un singur tur. În dezbatere au fost chemaţi să se pronunţe şi preşedintele, şi premierul, iar Dacian Cioloş a mers chiar şi în Parlament pentru a susţine poziţia Guvernului.
După consultări cu partidele parlamentare, premierul a anunţat că legea trebuie modificată tot în Parlament, prin dezbateri şi vot, nu prin ordonanţă de urgenţă.
RomaniaTV.net vă invită să participaţi la un sondaj în care să vă exprimaţi opţiunea pentru sistemul de vot la alegerile locale: primari aleşi în două tururi de scrutin (vot majoritar) sau primari aleşi într-un singur tur de scrutin (cele mai multe voturi).