Guvernul ajută reprezentanţii săi din teritoriu cu cheltuielile de cazare şi deplasări. Astfel, în anul 2023, pentru fiecare funcție de prefect, respectiv subprefect, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, plafonul maxim privind cheltuielile pentru locuința de serviciu, cheltuielile pentru cazare și cheltuielile pentru deplasarea dus-întors între municipiul în care are sediul instituția prefectului și localitatea în care își au domiciliul prefectul și subprefectul a fost stabilit la 18.000 lei, respectiv 1.500 lei lunar.
Plafonul maxim pentru anul 2023 a fost menținut la nivelul celui stabilit în anul 2022, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 131/2022 pentru stabilirea plafonului maxim al cheltuielilor privind locuinţa de serviciu, cheltuielilor de cazare şi deplasare a prefecţilor şi subprefecţilor, aferente anului 2022.
„În anul 2023, pentru fiecare funcţie de prefect, respectiv de subprefect, plafonul maxim privind cheltuielile pentru locuinţa de serviciu, cheltuielile pentru cazare şi cheltuielile pentru deplasarea dus-întors între municipiul în care are sediul instituţia prefectului şi localitatea în care îşi au domiciliul prefectul şi subprefectul este de 18.000 lei, respectiv 1.500 lei lunar. Plafonul maxim se aplică de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri până la data de 31 decembrie 2023”, arată proiectul de lege.
Vouchere facturi 2023. Schimbare de ultimă oră pentru milioane de români
Ce prevede proiectul de HG:
Art. 1 – (1) În anul 2023, pentru fiecare funcţie de prefect, respectiv de subprefect, plafonul maxim privind cheltuielile pentru locuinţa de serviciu, cheltuielile pentru cazare şi cheltuielile pentru deplasarea dus-întors între municipiul în care are sediul instituţia prefectului şi localitatea în care îşi au domiciliul prefectul şi subprefectul este de 18.000 lei, respectiv 1.500 lei lunar.
NF-41(2) Plafonul maxim prevăzut la alin. (1) se aplică de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri până la data de 31 decembrie 2023.
Art.2 – (1) În situaţia în care chiria este stabilită în contractul de închiriere la un nivel superior plafonului maxim prevăzut la art. 1 alin. (1), chiria decontată nu va depăşi valoarea plafonului maxim. (2) În situaţia în care chiria este stabilită în contractul de închiriere în valută, decontarea se va efectua în lei, la cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data stipulată în contractul de închiriere pentru plata chiriei, iar în lipsa acestei menţiuni, la data de 15 a lunii respective, fără a se depăşi valoarea lunară a plafonului maxim prevăzut la art. 1 alin. (1).