UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a declarat, joi, la Palatul Victoria, că în această săptămână urmează să se clarifice şi situaţia folosirii formularului de localizare a pasagerului (PLF), la intrarea în România, iar urmează să fie anulat, cel mai probabil în cursul zilei de mâine, într-o şedinţă de Guvern, între timp, cetăţenii fiind rugaţi să îl completeze în continuare.
Guvernul desfiinţează, vineri, formularul de localizare a pasagerului la intrarea în ţară, respectiv PLF. Premierul Nicolae Ciucă a convocat o şedinţă la ora 17.30, care va avea loc în format online.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut, miercuri, o serie de clarificări privind efectele generate de ieşirea din starea de alertă. Persoanele care intră în ţară fără certificat verde sau testare nu mai intră în carantină, însă completarea PLF este încă obligatorie, preciza Cărbunaru.
Ce se întâmplă cu românii ale căror acte au expirat în perioada de stare de alertă. Precizările ministrului de Interne
”Introducerea PLF în România a apărut ca urmare a unui context european, în care tot mai multe state europene l-au introdus în sprijinul celor care erau în risc să fie contaminaţi de SARS-COV2, şi în prezent există demersuri pentru a renunţa şi România la acest document”, a mai spus Cărbunaru, precizând că face apel la români să îşi completeze în continuare aceste formulare, până când actul normativ în vigoare va fi abrogat”, a explicat Cărbunaru.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara, marţi, că după ieşirea din starea de alertă la călătorii nu se va mai cere certificatul de localizare.
Persoanele care intrau în România aveau obligaţia de a completa formularul digital de intrare în ţară.
Medic de familie: Felicitări pentru ridicarea tuturor restricţiilor! Acuma stau pacienţii în sălile de aşteptare şi tuşesc unii peste alţii
Un medic de familie din Sibiu a transmis, joi, un mesaj ironic de ”felicitare” pentru autorităţile care au ridicat toate restricţiile impuse de pandemie. ”Acuma stau pacienţii în sălile de aşteptare şi tuşesc unii peste alţii”, a transmis medicul.
”Felicitări pentru ridicarea tuturor restricţiilor. Acuma stau pacienţii în sălile de aşteptare şi tuşesc unii peste alţii, bineînţeles nu le pasă că sunt aduşi copii mici, sănătoşi, de doar câteva luni, la evaluare sau seniori cu boli cronice, unele grave”, a scris, joi, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu. Acesta apreciază că ”mai lipseşte să punem un tonomat cu seminţe”.
Guvernul a decis să nu prelungească starea de alertă după data de 8 martie, iar toate restricţiile impuse de pandemie au fost ridicate. Potrivit Ministerului Sănătăţii, de miercuri până joi au fost confirmate 3.565 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus şi 70 de decese. La ATI sunt internate 630 de persoane, dintre care 4 copii. Pandemia Covid-19 nu s-a terminat, a avertizat, miercuri, într-un comunicat, marcând doi de la apariţia acestui flagel, secretarul general al ONU Antonio Guterres.