Tot marţi, în prima şedinţă de guvern condusă de premierul Mihai Răzvan Ungureanu, miniştrii vor discuta despre acordarea unui ajutor umanitar de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru populaţia din judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi şi Vrancea.
Premierul s-a întâlnit, luni, cu miniştrii Transporturilor, Administraţiei şi Internelor, Apărării Naţionale, Mediului, Educaţiei şi Economiei, precum şi cu alţi responsabili din ministere şi structurile subordonate, pentru a analiza situaţia provocată de ninsori şi viscol în judeţele afectate.
„Principala mea preocupare este legată de gestionarea şi soluţionarea problemelor provocate de ninsorile masive, de viscol şi ger. Mă preocupă situaţia oamenilor care sunt încă izolaţi din cauza zăpezii. Mâine vom formaliza din punct de vedere juridic, printr-o hotărâre de guvern, o decizie luată în urmă cu câteva zile. Este vorba despre ajutoare umanitare pentru cei afectaţi de căderile abundente de zăpadă din judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi şi Vrancea, ajutoare distribuite deja de militari”, a spus Ungureanu, citat într-un comunicat al Guvernului.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, l-a informat pe premier că, la ora 15.30, erau 24 de judeţe afectate de zăpadă şi viscol. În acest moment, peste 10.000 cadre ale MAI acţionează în teren cu peste 1.900 de utilaje autospeciale şi mijloace tehnice, forţele ministerului din judeţele Bacău şi Prahova fiind detaşate pentru a interveni în judeţele Vrancea şi Buzău.
În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, există 32 de localităţi din 6 judeţe cu probleme, 17.000 de consumatori fiind afectaţi. Un total de 71 de echipe Electrica sunt pe teren şi încearcă să remedieze situaţia.
La ora 17,30, erau 45 drumuri naţionale şi autostrăzi închise circulaţiei, 19 drumuri şi autostrada A1 cu restricţii de circulaţie, 7 linii de cale ferată închise şi 330 trenuri anulate, iar 12 porturi erau închise.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a informat că nu există probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă a populaţiei, dar din cauza temperaturilor extrem de scăzute „există fenomene de iarnă” pe cursurile de apă, se arată în comunicat.
S-a intervenit pe toate cursurile de apă pentru asigurarea scurgerii, în special în zona podurilor şi a podeţelor, prin îndepărtarea zăpezii şi spargerea gheţii, astfel încât să nu se producă blocaje de gheţuri pe cursurile de apă care să conducă la eventuale inundaţii.
Laszlo Borbely a prezentat şi starea cursului Dunării, unde se menţin podurile de gheaţă formate anterior pe sectorul Baziaş-Turnu Severin, pe braţul Borcea aval de Feteşti, pe braţul Dunărea Veche, braţul Macin, pe sectorul Galaţi-Tulcea şi blocajele de gheţuri din Delta Dunării. Nivelul Dunării pe sectorul Grindu – Isaccea – Tulcea – Sulina este în scădere şi se află sub cotele de atenţie.