Guvernul discută miercuri alocarea banilor pentru profesori în vederea recuperării materiei pierdute în pandemie

Miercuri ar urma să fie aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsuri remediale în sistemul de educaţie, proiect privind alocarea banilor către cadrele didactice în vederea recuperării materiei pierdute în timpul predării online, după cum a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
George Russo
03 feb. 2021, 08:39
Guvernul discută miercuri alocarea banilor pentru profesori în vederea recuperării materiei pierdute în pandemie

Guvernul are pe masă pentru şedinţa de miercuri mai multe proiecte, printre care şi o ordonanţă de urgenţă ce vizează reglementarea şi finanţarea măsurilor remediale din sistemul de învăţământ.

„În şedinţa de guvern se va discuta doar ordonanţa de urgenţă pentru programul naţional de măsuri remediale”, a declarat Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu la Antena3.

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, printr-o hotărâre, acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Croaţia, în urma cutremurului care a avut loc, în decembrie, în apropiere de Zagreb.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea ajutorului se ridică la 642.600 lei, exclusiv transportul.

„Se are în vedere aprobarea scoaterii din rezervele de stat a următoarelor produse: corturi, paturi, pături, saltele pat, saci de dormit, cearşafuri pat şi construcţii uşoare din elemente modulate. Transportul produselor se realizează cu mijloace de transport ale Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, pe ruta Bucureşti-Zagreb, în condiţiile legii”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ, conform Agerpres.

Printr-un alt proiect de hotărâre, Executivul urmează să aprobe amendamentul convenit între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, prin schimbul de scrisori semnate la Bucureşti la 3 noiembrie 2020 şi la 26 noiembrie 2020 şi la Bruxelles la 20 noiembrie 2020 la Acordul de împrumut (Proiectul privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar) semnat la Bucureşti la 17 iunie 2014.

Guvernul aprobă un împrumut de 250 de milioane de euro pentru sănătate

În nota de fundamentare a actului normativ se arată că Agenţia de implementare a proiectului este Ministerul Sănătăţii, căruia i s-a delegat întreaga autoritate şi responsabilitate pentru realizarea proiectului.

„Costul total al proiectului este estimat la 250 milioane euro, iar finanţarea este asigurată în proporţie de 100% în cadrul împrumutului, prin aplicarea mecanismului introdus prin OUG 64/2007 privind datoria publică, cu modificările şi completările ulterioare. Până în prezent a fost trasă din împrumut suma de circa 126 milioane euro, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului prevăzută în Acordul de împrumut a fost 15 decembrie 2020. Una din subcomponentele proiectului se referă la construirea a 3 centre complexe (unităţi de arşi, săli de operaţie, unitate ATI şi unităţi primiri urgenţe) în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Pius Brînzeu’ din Timişoara, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’. Valoarea celor 3 centre se ridică la circa 153,2 milioane euro, faţă de circa 47,4 milioane euro, cât se alocase iniţial din împrumut pentru aceste scopuri. În plus, perioada de execuţie a lucrărilor este de 3 ani, depăşind astfel data limită de tragere prevăzută în Acord (15 decembrie 2020). Totodată, în contextul nevoilor generate de criza COVID-19, circa 70 milioane euro din împrumut au fost redistribuite de la anumite activităţi ale proiectului (centre de radioterapie, săli de operaţii, sistem de telemedicină, etc.) către achiziţia de echipamente/materiale şi alte necesităţi pentru COVID-19 conform nevoilor sectoriale”, se arată în document.

Tot acolo se precizează că în baza aprobării Guvernului, la data de 3 noiembrie 2020 s-a solicitat BIRD restructurarea proiectului în sensul elementelor menţionate mai sus.

Conform discuţiilor cu BIRD pe această speţă, s-a convenit ca restructurarea proiectului să fie efectuată în 2 faze distincte (care se vor derula în paralel):

  • prima fază – extinderea datei limită de tragere a împrumutului actual cu 4 ani,
  • a doua fază – majorarea împrumutului prin contractarea unei finanţări adiţionale, în valoare de 150 milioane euro (în acest sens urmând a fi încheiat un nou acord de împrumut între părţi, cu respectarea cadrului legal privind datoria publică.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, ironic după ce Berbeceanu i-a urat succes viitorului prefect: Nu înțeleg unde se grăbește să plece

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Taxă majorată pentru mașinile de după 2001. Toți proprietarii vor plăti. Intră în vigoare în aprilie 2025
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Prognoza meteo, 23 februarie. Primele semne de încălzire. Zonele în care cresc temperaturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară