Guvernul discută despre salarizarea bugetarilor şi finanţarea partidelor

Guvernul discută, miercuri, în şedinţă, normele metodologice privind legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, un proiect privind constituirea comisiilor privind procedura insolvenţei persoanei fizice, dar şi constituirea unor grupuri de lucru pentru legea salarizării.
Iulian Tudor
12 ian. 2016, 21:51
Guvernul discută despre salarizarea bugetarilor şi finanţarea partidelor

Potrivit unui comunicat de presă, Guvernul ar urma să aprobe miercuri un proiect de hotărâre referitor la normele metodologice de aplicare a legii finanţării partidelor, dar şi unul privind constituirea comisiilor speciale pentru falimentul personal.

Citeşte şi: Raport al Grupului Statelor împotriva Corupţiei: Se poate constata o îmbunătăţire a controlului finanţării partidelor

În ceea ce priveşte salarizarea în sistemul bugetar, pe lista cu acte normative care ar putea fi aprobate de Guvern se găseşte un memorandum vizând constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege şi care prevede procedura şi calendarul consultărilor pe legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În acest context, Executivul ar urma să decidă şi constituirea unui alt grup de lucru care să elaboreze un mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

„Legea salarizării unitare este un obiectiv pe care eu, cu ministerul pe care îl reprezint, mi l-am asumat, cu finalizare în noiembrie 2016, din motivul că orice act normativ cu aceste prevederi este imposibil să se adopte de la 1 ianuarie, deoarece este an electoral, dar asta nu împiedică începerea consultărilor, a negocierilor. (…) Am transmis, încă din 31 decembrie, colegilor mei miniștri o adresă prin care am cerut, pentru că în opinia noastră orice sistem corect, obiectiv, trebuie bazat pe criterii de performanță și trebuie să reflecte importanța socială a activității pe care fiecare salariat o desfășoară, am transmis o adresă prin care am solicitat, în consultare cu comisiile de dialog social, să comunice care ar fi criteriile de performanță care să justifice sistemul de salarizare pe familia ocupațională de care aparțin și, pe de altă parte, să ne indice criteriile care să justifice premierea. După cum știți, există posibilitatea unui fond de premiere. Fiecare ordonator de credite își poate prevedea în buget un sistem de premiere, care și acesta, în opinia noastră, ar trebui făcut obiectiv, pe criterii. Termenul până la care colegii miniștri cu comisiile de dialog social trebuie să comunice criteriile de performanță pe domenii de activitate este 11 ianuarie”, a declarat Ana Costea recent, la TVR1.

Citeşte şi: Ministrul Ana Costea, despre taxa pe supravieţuire: Cereţi explicaţii celor care au elaborat Codul Fiscal

Acesta a precizat că, în paralel, lucrează la un Memorandum ce va fi prezentat premierului și supus spre aprobare în ședință de Guvern, privind constituirea unei comisii care va revizui proiectul Legii salarizării unitare, scrie Agerpres.

„Între timp, pentru că lucrăm în paralel, pentru a garanta și a oferi tuturor salariaților — și până la urmă populației acestei țări — garanția că obiectivele pe care ni le-am asumat ni le ducem la capăt, am întocmit un Memorandum, pe care intenționez să-l supun premierului și aprobării în ședință de Guvern, un Memorandum prin care am să solicit constituirea unei comisii care să aibă ca reprezentanți Ministerul Muncii, cu direcția de specialitate, reprezentat la nivel de cel puțin secretar de stat plus 2-3 experți de la Ministerul Administrației și Dezvoltării Regionale pentru partea de administrație locală, care se află în subordinea domnului vicepremier, Ministerul de Finanțe… după care comisia, pe baza propunerilor care vin pe domenii de activitate, va revizui proiectul prin consultări cu fiecare minister, pentru că, din câte am înțeles, pe proiectul actual, existent, s-au efectuat consultări, dar au existat nemulțumiri și la un moment dat s-au blocat. Deci, vom lua fiecare familie ocupațională cu reprezentanții ei și vom discuta”, a spus Ana Costea.

Ea a explicat că rezultatul va fi o lege care să ofere predictibilitate angajaților, care vor cunoaște astfel care le va fi venitul. În al doilea rând, aceasta va asigura o echitate, iar cei care au același nivel de studii, aceeași vechime, care beneficiază de sporuri, pe orizontală ar urma să beneficieze de același salariu. Proiectul va avea în vedere și sistemul de avansare. Legea ar urma să intre în vigoare din 2017.

Potrivit ministrului, această lege este importantă și necesară, pentru că la ora actuală salarizarea se face în baza Legii salarizării 330/2009, modificată prin Legea 284/2010, care nu se aplică integral și există disfuncționalități.

„Este vorba despre 110 clase și 24 de coeficienți. Salariul minim are influență, pentru că majorarea salariului minim a presupus și modificarea coeficienților. În prezent, în sistemul public există discrepanțe și discriminare între aceleași categorii de salariați, mai exact avem diferențe de salarizare între persoane ce ocupă aceleași funcții, pe orizontală, între persoanele cu o vechime în activitate ce ajung la un salariu mai mic decât un debutant. O altă disfuncționalitate este faptul că există o diferență și în interiorul aceleiași instituții și între instituții. Există o diferență și la nivelul administrației locale. Și acolo au operat majorări de până la 12%, anterior majorării de 10%„, a mai afirmat Ana Costea.

Ministrul Muncii a declarat în prima sa conferință de presă că Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice se află printre prioritățile anului 2016.

„Există un proiect în minister al acestei legi (a salarizării unitare — n. r.). Împreună cu direcțiile de specialitate din minister, după ce vom așeza puțin pe tot ceea ce înseamnă salarizare va trebui să facem niște studii de impact. Va trebui să respectăm procedura de a revizui acel proiect, pe de o parte, să vedem care sunt lucrurile… există niște nemulțumiri și din partea sindicatelor și din partea patronatelor și atunci vom relua această procedură. Deci, noi, la 1 februarie, o să avem proiectul pus la punct în minister, îl supunem procedurii consultării partenerilor sociali, pentru că am acest mecanism și legea mă obligă ca tot ceea ce înseamnă proiect de act normativ cu impact pe atribuțiile partenerilor sociali să îi consult. Voi face și o consultare interministerială. După ce realizăm consultarea cu partenerii sociali proiectul de lege urmează să fie dezbătut de societatea civilă și abia după aceea intră în dezbaterile comisiilor de specialitate la Parlament”, a explicat atunci ministrul Muncii.

Ana Costea a precizat că la toate acestea se adaugă o restricție cu privire la adoptarea cu cel puțin șase luni înainte de alegeri a unor legi care prevăd acordarea de drepturi materiale. Ca urmare a acestei restricții, ea și-a stabilit ca termen de adoptare a legii luna noiembrie 2016.

De asemenea, pe agenda Executivului mai figurează un proiect de hotărâre privind stabilirea plafonului maxim pentru cheltuielile de cazare aferente imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu şi imobilelor cu destinaţia de locuinţă, propuse în vederea vânzării, din fondul locativ administrat de Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” pentru anul 2016.

Un alt proiect se referă la modificarea art. 5 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.776/2015 privind înfiinţarea Comitetului interministerial pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor aferente produselor din tutun şi produselor conexe, scrie Mediafax.

Guvernul ar putea discuta reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „R 113-Penitenciar Giurgiu” şi un proiect pentru aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 al Societăţii Comerciale Compania Naţională de Investiţii ”C.N.I”-S.A, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Discursul Președintelui SUA Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin