Guvernul diversifică mecanismele de colectare a fondurilor pentru „Cuminţenia Pământului”

Guvernul diversifică mecanismele de colectare a fondurilor pentru "Cuminţenia Pământului", pe ordinea de zi a şedinţei de vineri figurând o ordonanţă de urgenţă care face posibilă din punct de vedere legal acceptarea propunerilor de sprijinire a campaniei venite din partea sectorului privat.
Iulian Tudor
26 mai 2016, 17:44
Guvernul diversifică mecanismele de colectare a fondurilor pentru

La aproape două luni de la adoptarea OUG privind campania de atragere de fonduri pentru achiziţia sculpturii, guvernanţii şi-au dat seama că mecanismul de colectare instituit prin OUG nr .10/2016 s-a dovedit insuficient pentru atragerea sumei care va completa fondurile alocate de la bugetul de stat, precum şi de faptul că timpul rămas pentru finalizarea colectei publice este foarte scurt în raport cu suma necesară. Astfel, pentru ca achiziţia să poată fi dusă la bun sfârşit, Executivul arată că este nevoie de crearea mecanismelor de colaborare cu persoanele juridice interesate, potrivit Mediafax.

Astfel, în prezent prin măsurile luate s-a constatat că pentru realizarea unei campanii vaste şi de largă anvergură de strângere de fonduri, anumite mecanisme nu au fost avute în vedere de OUG nr. 10/2016 şi, prin urmare, nu există temeiul legal pentru utilizarea acestora. Astfel, în lipsa unor prevederi exprese, este imposibilă acceptarea propunerilor de sprijinire a campaniei de strângere de fonduri venite din partea sectorului privat. În acest context, este necesară completarea ordonanţei cu prevederi care să permită şi alte pârghii de strângere a donaţiilor (spre exemplu, parteneriate cu ONG, utilizarea colectării prin serviciile de mesagerie scurtă-SMS, donaţii on-line etc.), precum şi prin diferitele colaborări cu persoanele juridice din sectorul privat care sunt în măsură să acorde sprijin în campania de strângere de fonduri. Având în vedere că mediul on-line este în mare măsură un mediu propice şi foarte utilizat la acest moment, se impune luarea de măsuri legislative şi administrative pentru asigurarea diferitelor metode de colectare prin instrumente de plată electronice. În acest sens, menţionăm ca modalităţi de colectare: S.M.S.-uri, Servicii de tip „Teledon”, licitaţii publice, cutii virtuale de donaţie, evenimente speciale organizate în acest scop„, se arată în nota de fundamentare a OUG.

Potrivit proiectului de ordonanţă, Ministerul Culturii poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii şi în scopul achiziţionării sculpturii.

Persoanele juridice vor fi selectate in conditii transparente şi nediscirminatorii, având la baza capacitatea administrativă a acestora de a sprijini colectarea fondurilor şi/sau experienţă în colectarea donaţiilor. Cerinţele minime privind capacitatea administrativă de a sprijini colectarea fondurilor şi/sau experienţa în colectarea donaţiilor vor fi stabilite prin ordin al Ministrului Culturii. Persoanele juridice vor deschide pentru colectarea donaţiilor conturi proprii, distincte, prin intermediul cărora urmează a se derula doar operaţiuni de încasare a donaţiilor şi, respectiv de virare către contul deschis de Ministerul Culturii la Trezorerie, mai prevede actul normativ.

Guvenul României şi Ministerul Culturii au lansat oficial în urmă cu o săptămână campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi ”Cuminţenia pământului”. Campania se va derula până pe 30 septembrie şi are nevoie de un sprijin cât mai larg.

Achiziţia operei se va face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern şi e nevoie ca şase milioane de euro să fie colectate cu ajutorul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice. 

CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş îşi donează salariul pe luna aprilie pentru campania „Cuminţenia Pământului”

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Fericire imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul final făcut de avocata sa: E imposibil juridic să îl interzică
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Piața imobiliară, în scădere. Unde se văd primele semne de criză
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict oficial pentru Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Ucraina transferă 50.000 de militari către Forțele Terestre
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol