Românii nu vor mai plăti taxă pentru extrasele de carte funciară. „Practic, vorbim despre respectul statului pentru cetățean. Când cetățeanul se duce la un ghișeu și cere o informație, un document oficial emis de statul român, care este generat de un funcționar plătit din bani publici, atunci nu poți să ceri un tarif pentru asta, pentru că e un serviciu public, e exercițiul serviciului public care e în general pentru cetățean.
Astăzi, la cadastru, dacă vreți să cereți un extras de carte funciară spre informare despre proprietatea care vă aparține, dacă mergeți la ghișeu trebuie să plătiți 25 de lei. Dacă cereți digital e 20 de lei.
Din 7 aprilie, pe partea de ghișeu fizic și din 2 iunie pe partea digitală desființăm această taxă. Vă dau un exemplu, sunt trei astfel de tarife care se desființează, reimpunem respectul statului față de cetățean.
Statul trebuie să-și respecte cetățeanul, e dreptul lui de a primi un serviciu public, el îl plătește pe funcționar și nu e în regulă să cerem tarife pentru acest lucru.
Ordinul e în Monitorul Oficial, totul e pregătit de luni ca acest sistem să intre în vigoare. Deci orice cetățean care are în proprietate un imobil, o casă, un teren, va putea să ceară extras de carte funciară despre propriul imobil în mod gratuit”, a anunțat ministrul Atilla, la Antena 3.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, miercuri seară, că problema suprapunerii planurilor cadastrale în România este un subiect ”greu şi complicat”, pentru că este vorba despre proprietate, el apreciind că s-au contractat foarte multe lucrări de cadastru de către diverse firme, dar acestea şi-au supraevaluat capacitatea.
Întrebat, marţi seară, la Antena3, despre dificultăţile pe care unii români le întâmpină pe fondul suprapunerii planurilor cadastrale, ministrul Cseke Attila a recunoscut că sunt mari probleme.
Cadastru gratuit de la primărie. Cine poate beneficia de această măsură și ce acte sunt necesare
”E un subiect greu şi complicat pentru că vorbim despre proprietate. În momentul când acelaşi teren este cadastrat pentru mai multe persoane sau se iscă dispute, legea spune că toate se tranşează în instanţă. Vă daţi seama, cetăţeanul trebuie să meargă să îşi dovedească propria dreptate. Sau sunt situaţii când doi cetăţeni intră în litigiu datorită faptului că cel care făcut lucrarea de cadastru a făcut-o prost. Am cerut la Agenţia Naţională de Cadastru un plan de acţiune să vedem cât de amplă este această problemă”, a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
El a precizat că, totuşi, în România lucrurile au avansat şi că în prezent există 300 de unităţi administrativ-teritoriale care sunt complet cadastrate.
”Sunt 300 din 3.400. Acum zece ani nu aveam nici măcar un UAT. Ne-am supraevaluat capacităţile, trebuie să fim corecţi. Nu oficiile de cadastru fac măsurătorile. Sunt firme, doar că în momentul în care au pornit marile programe de cadastru, prima dată pe fonduri europene, apoi şi pe buget de stat, eu cred că nu s-a făcut o evaluare a capacităţii de procesare şi de cadastrare. Vorbesc aici de firme private. Noi când am pus pe piaţă oferta statului de a cadastra 660 de UAT-uri, iniţial din fonduri europene, apoi şi din buget de stat, nu ne-am uitat să vedem dacă avem capacitate la firmele private să facă acest lucru”, a mai afirmat ministrul.
Cseke Attila a a precizat că, dacă s-ar fi verificat piaţa, ”am fi văzut că nu există această capacitate în România şi că nu trebuie să ne aventurăm atât de mult”.
”Problemele au apărut pentru că s-au contractat foarte multe lucrări de cadastru în condiţiile în care anumite firme şi-au supraevaluat capacitatea”, a adăugat ministrul Cseke Attila.
Ministerul Dezvoltării a anunţat că, din 7 aprilie, sunt eliminate taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară, prevederile fiind cuprinse într-un ordin am ministrului Cseke Attila care a fost transmis către Monitorul Oficial.