Guvernul amână tăierile de sporuri la bugetari. O decizie definitivă va fi luată, cel mai probabil, peste câteva luni, printr-un proiect de lege pentru a schimba din nou legea salarizării, au precizat surse guvernamentale, citate de Digi24. De altfel, ordonanţa de urgenţă care va fi adoptată miercuri prevede doar eliminarea sporului Covid de 30% din salariu, primit de angajaţii Prefecturilor şi eliminarea tichetelor de vacanță pe anul 2021.
De asemenea, era vizată şi eliminarea subvenţiilor pentru transportul studenţilor, însă guvernanţii au decis o reducere cu 50 la sută, în urma protestelor organizaţiilor studenţeşti.
Citeşte şi: USR, reacţie-fulger după tăierile sporurilor. Dan Barna: Nimeni nu este mulțumit de buget!
Mai mult, actul normativ prevede îngheţarea punctului de pensie până la 1 ianuarie 2022. În aceste condiţii, pensiile nu vor creşte în 2021, în pofida opoziţiei UDMR în cadrul coaliţiei guvernamentale.
De altfel, Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat încă de luni că nu vor creşte pensiile până la 1 ianuarie 2022. Fostul premier a precizat că e nevoie de modificarea legii salarizării pentru a se putea renunța la sporurile bugetarilor.
Raluca Turcan, ministrul Muncii, a fost cea care a fost mandatată de liderii coaliţiei să realizeze până la 1 martie a impactului acestor sporuri asupra salariilor bugetarilor.
„În 2021, aceste sporuri rămân în interiorul venitului lunar. Vom face o analiză a tuturor sporurilor și o modificare a legii salarizării urmează să fie făcută”, a anunțat vicepremierul Kelemen Hunor, miercuri dimineață.
În ultimele zile, premierul Florin Cîţu şi mai mulţi miniştri au dat de înţeles că Guvernul va elimina anumite dintre sporurile bugetarilor. 50 dintre acestea au fost dezvăluite marţi de Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii. Este vorba despre sporuri pentru munca la domiciliu, sporuri pentru folosit calculatorul, sporuri de periculozitate în instituții precum Curtea de Conturi, sporuri de păstrarea confidențialității în cazul judecătorilor etc.
Premierul a arătat că, din estimările actuale, cheltuielile cu sporurile în sistemul bugetar reprezintă în jur de 600 de milioane de lei.
Citeşte şi: Călătorii cu trenul gratuite pentru studenţi doar pe ruta localitatea de domiciu – facultate