Guvernul Franţei ar putea decide, săptămâna viitoare, eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor, în efortul de legalizare a situaţiei celor aproximativ 15.000 de romi din această ţară, informează site-ul Euractiv.
Urmează să fie anunţate „direcţii de acţiune” în vederea soluţionării problemei romilor instalaţi în condiţii precare în Franţa, a declarat ministrul Jean-Marc Ayrault pentru postul France Inter. Anularea măsurilor de tranziţie care le limitează accesul pe piaţa muncii „poate să fie o soluţie”, a precizat el.
Cetăţenii români şi bulgari, naţionalitatea majorităţii etnicilor romi care trăiesc în tabere ilegale evacuate în mod regulat de către poliţie, sunt supuşi unor „măsuri tranzitorii” care le îngreunează extrem de mult accesul pe piaţa muncii în opt state UE, inclusiv Franţa.
Aceste măsuri limitează angajările autorizate la 150 de meserii stabilite de către Guvern şi obligă angajatorul să ceară o autorizaţie de la prefectură şi să plătească o taxă.
Premierul va conduce această reuniune interministerială „cu mai mulţi membri ai Guvernului” şi va primi, totodată, „asociaţiile” care se ocupă de acest dosar, a precizat Valls.
El a adăugat, totuşi, că „adevărata soluţie” este ca ţările de origine, „care sunt membre ale Uniunii Europene (UE) şi cer să intre în spaţiul Schengen, să schimbe în mod fundamental politicile care discriminează de decenii aceste populaţii”.
În plus, Manuel Valls a dat asigurări că „obiectivul” de a nu evacua tabere fără ca mai întâi să fie găsite soluţii de cazare „va fi aplicat progresiv, dar, trebuie spus, este dificil”.
„Trebuie să fim lăsaţi să muncim în pace, fără stigmatizarea acestor populaţii, respectând legile europene şi naţionale, dar totodată cu multă fermitate şi umanitate”, a subliniat el.
Forumul European al Romilor şi Nomazilor (FERV) a solicitat preşedintelui François Hollande încetarea desfiinţării taberelor de romi fără propunerea unei soluţii alternative, potrivit promisiunilor pe care le-a făcut în campania pentru alegerile prezidenţiale.
De asemenea, Comisia Europeană (CE) a anunţat că supraveghează îndeaproape felul în care autorităţile franceze procedează la desfiinţarea taberelor de romi.
Joi, Guvernul Franţei a mai anunţat că ar putea decide, săptămâna viitoare, eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor, în efortul de legalizare a situaţiei celor aproximativ 15.000 de romi din această ţară, informează site-ul Euractiv.