„După ce a informat partidele politice şi grupurile parlamentare despre scenariul propus, prim-ministrul Jean Castex va depune la parlament în săptămânile imediat următoare un proiect de lege ce va propune acest nou calendar electoral şi condiţiile de organizare a acestor scrutine„, au comunicat serviciile premierului, citate de francetvinfo.fr, în legătură cu decizia de guvernul francez de a propune amânarea alegerilor regionale.
Acestea au precizat că executivul francez a comandat raportul pentru a încerca să obţină ‘cea mai mare adeziune posibilă’, după controversele care au însoţit desfăşurarea celor două tururi ale municipalelor în lunile martie şi iunie.
„Întregul raport şi-a propus să încerce să găsească un echilibru între exigenţa sanitară şi exigenţa democratică„, a explicat Jean-Louis Debré, fost preşedinte al Consiliului Constituţional francez şi autor al documentului.
Potrivit lui Debré, ‘problema nu este scrutinul, problema este campania’ electorală, complicată de măsurile de carantinare şi distanţare socială impuse în lupta împotriva epidemiei de COVID-19, în condiţiile în care în Franţa starea de urgenţă sanitară va fi în vigoare cel puţin până la 16 februarie.
Reportarea unor alegeri este o decizie extrem de rară sub cea de-a V-a Republică Franceză. Cel mai recent caz a fost cel al amânării turului doi de scrutin al alegerilor municipale, de pe 22 martie pe 28 iunie, tot din cauza epidemiei.
Votul prin corespondenţă, desfiinţat în 1975 mai ales din motiv de ‘fraude masive’, şi-a găsit în ultimele zile noi susţinători pe scena politică franceză, însă guvernul pare împărţit în această chestiune.
Franţa se află pe locul patru în clasamentul mondial al ţărilor cu cel mai mare număr de cazuri raportate de contaminare cu noul coronavirus. Numărul persoanelor spitalizate în legătură cu COVID-19 ajunsese joi la cifra record de 32.638.