„Pentru rambursarea lunară a pensiilor, în acest moment, pe spațiul actual, sunt asigurate cele 3 luni, iar până la următoarea misiune a FMI, Ministerul Finanțelor și toate ministerele de linie au obligația de asigura restul sumei necesare pentru 2012. Este obligația politică a actualului guvern, adoptată și însușită în prima ședință”, a spus Ponta, aflat la Bruxelles pentru discuţii cu oficialii europeni.
El a reluat ideea că, în acest an, Guvernul nu va „umbla” la taxe și impozite, dar că în bugetul pentru anul viitor propus de USL vor fi avansate schimbări fundamentale atât referitoare la TVA-ul diferențiat, cât şi la contribuțiile de asigurări sociale.
În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate.
Curtea Constituţională a constatat însă că procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 lei.
În şedinţa de marţi, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a oprit încasarea de către stat a cotei de asigurări de sănătate pentru pensii mai mari de 740 lei, percepută până în prezent peste limita legală, urmând ca pensionarii să primească înapoi aceşti bani, în 16 tranşe lunare, începând cu luna iunie.
Un document guvernamental prezentat, miercuri, de Mediafax relevă că bugetul fondului de asigurări sociale de sănătate pierde în acest an peste 760 milioane lei din stoparea încasării unei părţi din contribuţia la sănătate percepută până în prezent la pensii de peste 740 lei, pierderea calculată pentru perioada următoare la nivelul unui an depăşind 1,1 miliarde lei/