Angajaţii afectaţi de războiul din Ucraina vor putea încasa șomaj tehnic, iar o variantă luată în calcul ar fi ca statul să le acopere 75% din salariu. Măsura este încă în analiza Coaliției de guvernare, care face acum estimări despre numărul potențial de beneficiari.
Deocamdată, potrivit Ministerului Muncii, nicio firmă nu și-ar fi anunțat intenția de a trimite angajați în șomaj tehnic din pricina războiului din țara vecină.
Ministrul Economiei Florin Spătaru a participat în urmă cu o săptămână la ceremonia de semnare a acordului de joint-venture între Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) şi General Dynamics European Land Systems România (GDELS), alături de premierul Nicolae Ciucă. Acesta a declarat la rândul său că Guvernul României pregăteşte măsuri de sprijin, precum şomajul tehnic, pentru companiile a căror activitate a fost afectată de conflictul din Ucraina.
„Săptămâna trecută am făcut un grup de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale din diverse industrii, industria metalurgică, auto, industria mobilei, industria cimentului şi sunt probleme de aprovizionare. Fiecare dintre aceste companii lucrează pentru a găsi soluţii, dar pentru cazuri de întrerupere a activităţii ca urmare a întreruperii lanţurilor de aprovizionare sau din cauza imposibilităţii de a livra, pentru că vorbim de trei pieţe mari: Ucraina, Belarus şi Federaţia Rusă. Pentru a veni în sprijinul acestor companii, vom veni cu o soluţie de şomaj tehnic sau sprijin din partea Guvernului pentru a ajuta companiile să nu înceteze contractele colective de muncă”, a spus Spătaru, în cadrul unor declaraţii de presă de la finalul evenimentului, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, şi alte industrii pe orizontală ar putea fi afectate.
„Printr-o astfel de măsură (ajutor de la Guvern – n.r.), numărul celor care ar fi disponibilizaţi ar fi mult mai mic şi asta au cerut aceste companii: „Daţi-ne un instrument prin care să ţinem forţa de muncă, să avem flexibilitatea necesară să continuăm activitatea, chiar dacă vom avea ceva întreruperi la lanţul de aprovizionare”. Au venit şi cu soluţii privind fluidizarea traficului de marfă, în contextul în care sunt camioane care aşteaptă în vămi şi sunt probleme în portul Constanţa, iar noi am intervenit la autorităţile competente pentru a fluidiza traficul. În ceea ce priveşte lemnul, aştept propuneri concrete cu care să mă duc în Guvern. Săptămâna aceasta am cerut un raport să vedem care este situaţia, pentru că materia primă pentru economia românească este prioritatea noastră”, a continuat oficialul guvernamental.
Totodată, ţara noastră ar urma să solicite şi fonduri europene pentru gestionarea situaţiei.
Pe de altă parte, ministrul Muncii Marius Budăi a fost întrebat, miercuri, în briefingul de după şedinţa de Guvern, când s-ar putea debloca situaţia angajaţilor care nu îşi mai pot primi salariile din cauză că au fost îngheţate conturile unor firme, ca urmare a sacţiunilor impuse Rusiei.
„Colegii mei de la ANOFM au discutat astăzi la ANAF şi cu băncile din România, v-am informat că pregătim la nivel de coaliţie o ordonanţă de urgenţă care va avea prevederi pentru şomajul tehnic. Am auzit începând de ieri această problemă, am convocat deja la Ministerul Muncii o Comisie de dialog social exact, strict pentru această problemă. Se pare că sunt soluţii şi cu siguranţă eu pentru şomajul tehnic am prins un articol în ordonanţa de urgenţă cu o anumită derogare, dar vă rog să-mi permiteţi să nu vă spun care este articolul şi să iau decizia în coaliţie şi cu siguranţă o să vă dau ordonanţa. Dar există soluţii, cum am identificat pentru plata şomajului, cu siguranţă vor fi şi pentru salarii”, a afirmat ministrul Muncii.
El le-a transmis oamenilor „să nu se panicheze”.
Budăi a spus că această ordonanţă este pe ordinea de zi a şedinţei de coaliţie, iar în viitoarea şedinţă de Guvern, fie vineri, fie săptămâna viitoare ea ar urma să fie prezentată în Guvern.
„Este acest pericol de a se închide capacităţi de producţie din cauza crizei din Ucraina, Rusia şi, mai nou, discutând cu domnul ministru al Economiei m-a informat că şi în Belarus sunt anumite interdicţii”, a susţinut Budăi.
Citeşte şi: Cum este recomandat să păstrăm banii pe timp de război. Sfatul analiştilor financiari