Vor fi protejate cheltuieli cum ar fi cele pentru salarii, asistență socială sau plata la termen a datoriei publice. Una dintre măsurile luate în calcul pentru respectarea țintei de deficit este raționalizarea unor sume deja alocate pentru anumite cheltuieli, dar, conform legii, blocate la ordonatorii de credite și aflate astfel încă la dispoziția autorităților la o viitoare rectificare, reiese dintr-un răspuns al Ministerului Finanțelor tramsmis la solicitarea Profit.ro.
Potrivit unei declarații recente a ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, „Guvernul și-a afirmat în repetate rânduri angajamentul de a păstra deficitul bugetar în limitele stabilite de Pactul de Stabilitate și Creștere și are în vedere măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor, dacă se va constata devierea de la țintele stabilite în primul semestru”.
O raționalizare a cheltuielilor ar urma să fie făcută, dacă va fi necesar, conform prevederilor din Legea privind finanțele publice. Într-un răspuns transmis la o solicitare Profit.ro privind cheltuielile care ar putea fi reduse, Ministerul Finanțelor afirmă că, în cazul devierii de la țintă, vor fi luate măsuri pentru a păstra deficitul bugetar sub 3% din PIB.
De asemenea, Finanțele amintesc că, potrivit legii, ordonatorii principali de credite pot cheltui doar 90% din sumele alocate pentru cheltuieli discreționare, 10% din sume fiind blocate până la rectificarea bugetară, când această rezervă va fi utilizată în funcție de situația bugetului.
„Ministerul Finanțelor Publice își va continua demersurile pentru respectarea angajamentelor privind deficitul bugetar estimat pentru anul 2017. Astfel, precizăm că pe parcursul execuției bugetare, în caz de deviere de la ținta estimată, vor fi identificate măsurile fiscal bugetare necesare pentru respectarea țintei de deficit. Potrivit cadrului intern de reglementare, respectiv Legea 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare pentru asigurarea unei execuții bugetare prudente, ordonatorii principali de credite vor repartiza creditele bugetare după reținerea a 10% din prevederile aprobate acestora (cu excepția cheltuielilor de personal, asistență socială, cheltuieli aferente proiectelor finanțate din fonduri europene, sume alocate ordonatorilor de credite din fondurile la dispoziția Guvernului, cheltuielile cu datoria publică). Sumele reținute vor fi repartizate în semestrul al doilea după examinarea de către Guvern a raportului semestrial privind situația economică și bugetară și a opiniei Consiliului Fiscal cu privire la aceasta”, a răspuns Ministerul Finanțelor.
Guvernul are ca țintă pentru acest an un deficit bugetar (metodologie națională) de 2,96% din PIB, deficitul ESA fiind de 2,98%, fără a depăși limita de 3% stabilită prin Tratatul de la Maastricht.
Citeşte mai mult pe profit.ro.