Guvernul pare să ignore românii ce suferă din cauza inundațiilor, care le-au distrus viețile. Una dintre zonele cele mai afectate de viituri este județul Alba, în special comuna Sohodol, în care fenomenele meteo extreme au devastat 80% dintre gospodării.
Sute de oameni sunt disperați și încearcă să salveze tot ce a mai rămas în urma puhoaielor de apă. Locuitorii fac un apel disperat către autoritți să intervină cu utilaje. Oamenii încearcă se se ajute între ei așa cum pot și au ieșit cu roabe și lopeți pentru a scoate mâlul din gospodării.
Cel mai grav este pentru locuitorii care au rămas fără case și își petrec nopțile pe unde apucă și depind de bunăvoința celorlalți vecini. Mai mult, deși primaria din Alba le-a promis că Guvernulv a trimite containere pentru persoanele ale căror case au fost luate de viituri, ajutorul întârzie să apară, iar oamenii se descurcă din ce în ce mai greu.
Guvernul a trims doar opt containere în zonele afectate de viituri, dintre care șase în Roșia Montana, câte unul în Câmpeni şi doar unul singur în Sohodol. Singurul ajutor real primit de oameni a fost din partea echipelor de voluntari, relatează Antena3.
Guvernul a luat primele măsuri pentru inundaţiile din ţară. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, la rândul său, că, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a aprobat o hotărâre pentru alocarea sumei din Fondul de Intervenţie la dispoziţia Guvernului pentru unele UAT-uri afectate de calamităţile naturale.
„Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost aprobată o hotărâre prin care s-au acordat 148,7 milioane de lei din fondul de intervenţii pentru 17 judeţe afectate de inundaţii şi alunecări de teren. Banii sunt destinaţi reparării drumurilor judeţene, comunale, podurilor, podeţelor şi digurilor. Este vorba de judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Vâlcea, Vrancea. Este vorba de 1.085 de obiective şi 243 de unităţi adminsitrativ-teritoriale.
Este vorba despre 27 de decolmatări de pârâuri şi râuri, 191 de drumuri comunale afectate, 69 de drumuri judeţene, 487 de drumuri forestiere, săteşti, uliţe, 87 de maluri surpate, 38 de obiective economico-sociale afectate, 186 şi poduri şi podeţe afectate.
Este vorba despre calamităţi naturale care s-au produs, pentru care Ministerul Dezvoltării, conform procedurii legale, a primit solicitările de la Instituţiile Prefectului din judeţele ţării, rapoarte care se întocmesc la nivelul Instituţiei Prefectului împreună cu cei de la ISU şi ISC, aceste rapoarte se transformă în proiecte de hotărâre de guvern pentru judeţul respectiv, pentru UAT-urile din judeţul respectiv şi se trimit Ministerului Dezvoltarii, Lucrărilor Publice şi Administraţiei care face o analiză a lor, o statistică a lor şi vine în şedinţă de guvern şi propune acest proiect de hotărâre de guvern. Urmează mai mult ca sigur şi alte alocări, având în vedere calamităţi naturale produse în ultima perioadă, în momentul în care acest proiect de HG a fost întocmit acestea au fost cele 17 judeţe şi 243 de UAT-uri afectate, care aveau documentaţia în regulă transmită Ministerului Dezvoltării”, a anunţat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.