„Mandatul domnul Radu-Alexandru Feldman se va derula pe perioada rămasă neefectuată până la expirarea mandatului, respectiv 22 decembrie 2012. În calitate de membru supleant premierul Ungureanu îl nominalizează pe domnul Mircea Valeriu Deacă”, se arată într-un comunicat de presă al biroului de presă de la Palatul Victoria.
Desemnarea lui Radu F. Alexandru în CNA şi a lui Secaşiu pentru încă 6 ani în CNSAS trebuie aprobată de către Parlament, în şedinţă comună a celor două Camere.
Parlamentul trebuie să numească mai multe persoane în funcţii importante în stat: vicepreşedinţii la Avocatul Poporului, preşedintele la Autoritatea Electorală Permanentă, conducerea Comisiei Naţionale a Valorilor Imobiliare, membrii CNSAS, preşedintele şi vicepreşedintele la Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private, membrii CNCD şi un loc în Consiliul pentru Supravegherea Asigurărilor.
Co-preşedintele USL Crin Antonescu a anunţat, luni, că doar PSD îşi va desemna candidaţi pentru instituţiile aflate în subordinea Parlamentului, în timp ce PNL şi PC nu vor face propuneri în acest sens şi că niciunul dintre parlamentarii celor trei formaţiuni nu vor participa la votul în plen.
Liderul PNL a criticat modul în care s-au desfăşurat negocierile privind desemnarea acestor candidaţi. „Din nou actuala putere a abuzat, a încălcat orice cutumă, orice raţiune. Proporţiile între putere şi opoziţie nu sunt respectate”, a spus Antonescu, adăugând că astfel se creează un precedent inacceptabil.
La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat că parlamentarii USL nu vor participa la şedinţa de vot şi nici la audierile în comisii. „Este în intenţia noastră ca imediat ce avem majoritate în Parlament să revenim la un sistem constituţional, în care fiecare dintre aceste instituţii sunt complet depolitizate, fie să se respecte proporţia parlamentară”, a arătat Ponta.
El a susţinut că în acest moment PDL încearcă să-şi pună în funcţii nişte oameni în speranţa că în noiembrie, când va pierde puterea, să îşi lase totuşi în anumite instituţii colegii de partid să conducă.
Pe de altă parte, preşedintele PC, Daniel Constantin, a arătat că nu este principial şi nici constituţional ca actualul Parlament să desemneze reprezentanţi în diverse instituţii. „Probabil că se gândesc că în viitoarea configuraţie vor avea un număr mult mai mic de parlamentari şi atunci se grăbesc acum, în luna martie, să desemneze oameni pe posturi care se vacantează în luna octombrie”, a spus Daniel Constantin.