Angajamentul de a continua politica de îngheţare a angajărilor în sistemul public, cu mici excepţii, a fost introdus în Programul de convergenţă pentru perioada 2012-2015, la capitolul „Obiectivele pe termen mediu”.
„Deşi nu se mai întrevăd măsuri de austeritate de genul celor aplicate în 2010, pe partea de cheltuieli se va menţine o abordare prudentă tocmai pentru a consolida trendul sustenabil al finanţelor publice. Reducerea numărului de angajaţi în sectorul public va continua prin politica de înlocuire a unui singur angajat dintre 7 care părăsesc sistemul; această politică va fi însă aplicată cu mai multă flexibilitate, pentru a se elimina blocajele determinate de lipsa de personal”, se arată în documentul aprobat, miercuri, de Guvern.
Restructurarea cheltuielilor publice se va baza şi pe reforma sistemului sanitar, prin adoptarea, până la finele acestui an, a unei noi legi cadru care va reduce sfera de cuprindere a pachetului de servicii publice, acesta urmând să se bazeze mai mult pe suportarea comună a costurilor şi asigurarea privată suplimentară, va permite elaborarea unei liste „negative” de servicii sanitare şi medicamente, cu modificări privind medicamentele decontate şi reducerea perioadelor de spitalizare.
În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.
Decizia a fost menţinută atât în 2010, cât şi în 2011, iar strategia fiscal-bugetară a Guvernului prevede că politica de blocare a angajărilor în sistemul public, prin ocuparea unui singur post din şapte vacantate, va fi menţinută şi în acest an.
Agenţia Mediafax a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că Guvernul vrea însă să flexibilizeze regula, urmărind ca aceasta să fie aplicată la nivel sectorial şi nu pentru fiecare instituţie în parte, astfel încât să poată decide angajări în zonele care au un deficit de personal, subiectul fiind discutat în ultimele negocieri cu Fondul Monetar Internaţional.
Programul de convergenţă al României este revizuit anual şi transmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern.