Guvernul, la un pas să fie dat în judecată de organizatorii de evenimente. Scrisoarea trimisă către membrii Executivului

Nu mai puţin de cinci asociaţii ale organizatorilor de evenimente au trimis o scrisoare deschisă Guvernului, prin care cer de urgenţă acordarea finanţării pentru schema de ajutor stat aprobată în luna ianuarie.
Alina Costache
16 iul. 2021, 15:40
Guvernul, la un pas să fie dat în judecată de organizatorii de evenimente. Scrisoarea trimisă către membrii Executivului

Guvernul, la un pas să fie dat în judecată de organizatorii de evenimente. Schema de stat aprobată în luna ianuarie, prevedea susținerea sectorului cultural afectat de răspândirea virusului SARS-CoV-2, în vederea relansării activității culturale. De altfel, nu există niciun sprijin acordat de către stat, pentru industria culturală și de evenimente, deși, a fost cea mai afectată industrie, de către pandemia de Coronavirus.

Guvernul, la un pas să fie dat în judecată de organizatorii de evenimente. Scrisoarea trimisă către membrii Executivului

Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC), Patronatul Companiilor de Tehnică în Evenimente (PaCTE), Asociaţia Serviciilor de Ticketing (AST), Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans (MUZE) şi Asociaţia Lucrătorilor în Industria Spectacolelor (ALIS) s-au adresat prim-ministrului Florin Cîţu, viceprim-ministrului Dan Barna şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu.

„Noi, organizatorii de evenimente, producătorii de spectacole, companiile de scenotehnica , tehnicienii, artiştii şi toate organizaţiile culturale din România, ai cui suntem? Către care dintre instituţiile Statului ar trebui să ne orientăm pentru suport şi pentru cooperare? Care este organismul care ar trebui să aibă în vederea şi grija şi buna desfăşurare a industriei culturale şi de spectacole din România? Pentru că noi, de mai bine de un an, întrebăm şi încercăm să găsim un partener de dialog peste tot şi nu ne descurcăm nicicum”.

Începând din martie 2020, AROC a cerut Guvernului consultări şi a propus măsuri menite să salveze angajaţii, colaboratorii, liber profesioniştii şi familiile celor ce activează în acest domeniu de activitate grav afectat în contextul pandemiei de coronavirus.

După jumătate de an, lucrurile păreau să intre pe un făgaş normal, din punct de vedere al comunicării, însă, între timp, mai exact în ianuarie 2021, ei au contestat schema de ajutor de stat propusă de Ministerul Culturii, ca „un eşec total”, care nu ajută artistul direct, ci pe organizatorii de mari festivaluri, şi au acuzat MC de manipulare şi minciună, dar şi Guvernul de lipsă de reacţie la apelurile făcute.

Au urmat alte solicitări către Guvern şi Preşedinţie, cerând despăgubiri şi sprijinul lui Klaus Iohannis, însă fără vreun rezultat.

„La debutul pandemiei, am fost primii restricţionaţi, dar am înţeles de ce. Nimeni nu s-a opus, ba chiar mulţi dintre operatorii culturali au încercat să facă ce le-a stat în putere ca să ajute: de la donaţii, campanii de conştientizare, intervenţii logistice, sau activităţi pentru oamenii care trebuiau să stea închişi în case”, au transmis ei în scrisoarea deschisă de joi. „Ne-am aşteptat cuminţi şi înţelegători rândul la masa discuţiilor cu autorităţile publice, înţelegând de fiecare dată care sunt cele mai presante probleme. Însă lună după lună, problemele sectorului cultural au fost amânate, evitate sau ignorate, până când s-a împlinit deja mai bine de un an de la primele discuţii”.

Ei susţin că „am fost păcăliţi cu o redeschidere a evenimentelor, în realitate un miraj care a părut ca o relaxare în ochii publicului larg, dar pentru noi, oamenii care chiar trăim din aceste proiecte, e o corvoadă”.

„Am fost aduşi în punctul de a transforma ceea ce era o pasiune şi o ambiţie, anume proiectele noastre culturale, într-o nevoie disperată de a câştiga ceva, pentru a spera la supravieţuire. Nu, în acest moment, situaţia în cultură nu este nici pe departe bună. Aşadar, vă întrebăm cine ar trebui să se preocupe şi de noi?”.

Adresându-se direct lui Gheorghiu, reprezentanţii companiilor din domeniu au spus: „Toată lumea înţelege că ministerul pe care-l reprezentaţi nu are resurse proprii să ne ajute. Dar ce nu putem înţelege este de ce nu vă luptaţi pentru noi? Nici măcar nu contează rezultatul. Am vrea măcar să ştim că cineva ne apără. Am vrea să vă auzim vorbind public despre sectorul cultural privat. Am vrea să vedem că faceţi un efort, că trimiteţi scrisori şi în numele nostru către alte Ministere pentru fonduri, că vă luptaţi pentru a clarifica regulamentele de organizare a acţiunilor culturale. Am vrea să vedem, şi dacă rezultatul nu e favorabil, că liderul Ministerului Culturii, care ar trebui să apere întreg sectorul cultural, vorbeşte şi despre noi”.

Pe Cîţu l-au întrebat: „Cât credeţi că putem supravieţui într-o ţară care niciodată nu a prioritizat cultura şi care acum o nedreptăţeşte cel mai tare?”.

Ei au făcut referire şi la declaraţii recente ale lui Barna. Potrivit scrisorii, într-o emisiune televizată, el a spus că pentru a stimula campania de vaccinare, ar trebui restricţionat şi mai tare accesul la evenimente.

„Domnule Dan Barna, cât credeţi că sectorul cultural mai poate încasa lovituri după lovituri? Cât de rezistenţi credeţi că suntem: primii închişi, niciun ajutor de stat acordat, cei mai reglementaţi, într-o industrie în care nici înainte nu se supravieţuia uşor. De ce nu aţi propus reglementarea şi altor activităţi sau spaţii publice, sau locuri de adunare? Cât mai continuăm şarada asta în care evenimentele şi activităţile culturale sunt considerate cel mai periculos factor de răspândire a virusului şi în egală măsură cel mai potent stimulent al campaniei de vaccinare? Uitaţi-vă la rezultate”.

Măsurile restrictive aplicate evenimentelor nu fac nimic altceva decât să îngroape sectorul, au mai spus semnatarii.

„În perioada scurtă de redeschidere a sectorului de evenimente culturale, au apărut multe proiecte, organizate sau puternic finanţate de instituţii publice, cu acces gratuit. Asta în contextul în care operatorii culturali privaţi au devenit practic obligaţi să pună bilete, fiindcă altfel nu se descurcă cu bugetul de organizare. Practic, Statul nu doar că nu a ajutat sectorul cultural privat, dar îi şi face concurenţă acum. Nedreptatea pe care o trăim de atâta timp ne-a stors de toate puterile. (…) Ne-am întors la nivelul cultural la care eram în 2010. Dispar tot mai mulţi operatori. Pe lângă toate acestea, puţine evenimente au succes în această perioadă. Publicul are reticenţă în a cumpăra bilete, timpul şi posibilităţile de organizare sunt limitate. Nu mai putem aştepta”.

În final, ei au spus: „Vă solicităm de urgenţă acordarea finanţării pentru schema de stat aprobată în luna Ianuarie, încetarea discriminării cu scopul folosirii evenimentelor şi activităţilor culturale ca pretext de vaccinare prin acordarea de norme care nu au nici o justificare medicală şi întocmirea unui plan de sprijinire a operatorilor culturali prin care să-şi revină după tot regresul trăit. În cazul în care nici acum nu primim vreun răspuns şi semn de cooperare din partea autorităţilor Statului, ne vedem nevoiţi să încercăm să ne obţinem dreptate prin căi legale şi alte acţiuni, pe care, din dorinţa de colaborare, nu le-am făcut până acum”.

Citeşte şi: Evenimentele culturale discriminate de autorități! Acuzații grave: „Este umilitor! Am primit o lecţie dură despre ce înseamnă dublul standard”
 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH