Guvernul lansează în dezbatere publică strategia de dezvoltare economică „România competitivă”

Guvernul prezintă, marţi, documentul ”România competitivă. Un proiect pentru o creştere economică sustenabilă”, document care a fost elaborat de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi care se doreşte o strategie de dezvoltare economică a ţării noastre pe termen mediu şi lung.
Filip Stan
05 iul. 2016, 05:30
Guvernul lansează în dezbatere publică strategia de dezvoltare economică

Elaborarea strategiei de dezvoltare a României a fost un obiectiv asumat de către guvernul lui Dacian Cioloş încă de la instalare. În programul de guvernare, Cabinetul Cioloş se angaja să realizeze „un plan de investiţii pentru următorii 10 ani, având consensul întregii clase politice”.

Strategia ”România competitivă” a fost elaborată de către Guvern cu sprijinul oferit de către Academia Română şi Banca Naţională a României. Marţi, rezultatul acestei colaborări va fi supus dezbaterii publice în cadrul unui eveniment ce va avea loc, la Palatul Parlamentului, sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Alături de preşedinte şi de primul-ministru Dacian Cioloş, vor mai lua cuvântul vicepremierul Costin Borc, ministrul Mediului Cristiana Palmer, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, economistul-şef a BNR Valentin Lazea şi Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române.

Citeşte şi: Dacian Cioloş: Proiectul de ţară va avea şi o componentă economică

”Evenimentul de lansare va fi urmat de o serie de consultări publice care îşi propun îmbunătăţirea documentului iniţial în vederea obţinerii consensului societal asupra ariilor prioritare şi a măsurilor concrete care trebuie întreprinse în vederea atingerii obiectivului de creştere economică sustenabilă”, a anunţat Guvernul, potrivit news.

Lansarea documentului va avea loc la o zi după ce Klaus Iohannis a anunţat, la finalul consultărilor cu liderii partidelor politice parlamentare, că a obţinut sprijinul acestora pentru elaborarea unui proiect de ţară în cadrul unui grup de lucru ce va funcţiona pe lângă Administraţia Prezidenţială.

„Este nevoie de un nou proiect de ţară pentru România, pentru România viitorului în UE. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit azi. Toţi au fost de acord să participe la elaborarea acestui nou proiect de ţară, un proiect post-aderare, care vine la 10 ani de când România a devenit membră a UE”, a spus Iohannis, la finalul consultărilor care au durat aproximativ o oră şi jumătate.

şeful statului a arătat că discuţia avută luni cu liderii partidelor parlamentare, cu premierul Dacian Cioloş şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost „constructivă”, iar toţi liderii politici prezenţi şi-au asumat acest proiect propus de el. „Acest proiect poate să devină funcţional numai în situaţia în care este adoptat, aprobat, susţinut consensual. Din păcate, în România am avut destul de multe aşa numite proiecte de ţară, strategii, care nu au fost nici implementate, nici nu au dănuit, pentru că a lipsit consensul politic”, a continuat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că acest proiect de ţară va ghida mersul României pentru viitorul mediu şi lung în UE, urmând a fi stabilit locul, rolul şi „nivelul de ambiţie” al României în UE.

La câteva ore după anunţul lui Iohannis, premierul Dacian Cioloş a precizat că strategia de dezvoltare economică pe care Guvernul o lansează marţi, va fi parte componentă pentru proiectul de ţară pe termen mediu şi lung, adăugând că partidele politice, societatea civilă şi mediul economic vor avea o bază de discuţie pentru proiectul de ţară.

”Strategia sau viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung va fi parte componentă pentru  proiectul de ţară. Altfel spus, proiectul acesta de ţară coordonat de presedinţie, de domnul preşedinte, care va implica şi partidele politice şi alte instituţii cu rol în acest proces de gândire, va avea o abordare generală legat de ceea ce îşi propune România pentru anii următori”, a declarat premierul Dacian Cioloş, luni, la Parlament.

Prim-ministrul a precizat că acest proiect de ţară va avea şi o componentă economică. ”Ceea ce noi ne-am propus este ca discuţia pe această componentă economică să pornească de la acest document pe care îl vom prezenta mâine ( marţi – n.r.) şi pe care îl vom supune dezbaterii publice”, a spus premierul.

Cioloş a reamintit că, la începutul mandatului, Guvernul a anunţat dezbateri pe două teme majore: viziunea de dezvoltare economică a României şi România în Uniunea Europeană.

”Noi avem pregătite să lansăm aceste două dezbateri şi ceea ce domnul preşedinte a lansat acum, proiectul acesta de ţară, se leagă foarte bine de ceea ce noi, cumva făra să ştim, am anticipat la începutul mandatului. Guvernul va pune la dispoziţie ceea ce a lucrat până acum şi partidele politice, societatea civilă şi mediul economic vor avea o bază de discuţie”, a arătat premierul.

Cioloş a precizat că obiectivul e ca discuţia despre proiectul de ţară să fie lansat acum şi va fi concluzionată după alegerile parlamentare pentru a evita suprapunerea unui proiect de ţară cu campania electorală.

”În măsura în care partidele politice vor participa la acest proces, aşa cum au declarat astăzi, există toate şansele ca un astfel de proiect să fie acceptat de toată lumea”, a conchis premierul.

DailyBusiness
Cum să-ți cureți bijuteriile din aur rapid și natural cu bicarbonat de sodiu
Spynews
Marian Drăgulescu și soția sa, dansul mirilor. Ce piesă deosebită au ales cei doi pentru a deschide petrecerea / VIDEO
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru luni, 26 mai 2025. Iepurele are noroc în dragoste
Capital.ro
Serviciul militar obligatoriu. Cine e vizat de noile modificări majore: Vrem să instruim noile generații
Playtech.ro
Leguma care conține mai mult potasiu decât peștele. Tot mai mulți români o includ în alimentația zilnică
DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Adevarul
Gestul controversat făcut de prietenul lui George Simion în timpul unei dezbateri electorale în Polonia. „Să-l lăsăm pe domnul Karol să explice”
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Mark Stam și Cristian Porcari au câștigat „Te cunosc de undeva” - sezonul 21. Au plecat cu premiul în valoare de 15.000 de euro: „Vă iubim pe toți“
Spynews
Stațiunea din România recunoscută pentru apele sale. O mulțime de turiști aleg să petreacă aici concediul
Evz.ro
Cele mai frecvente greșeli pe care le faci la sala de fitness
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Ambulanță implicată într-un accident rutier în Cluj: Patru persoane, inclusiv o pacientă, au fost transportate la spital
Cancan.ro
Am făcut calcul complet | Cu câți bani iese la pensie un român, dacă a lucrat 35 de ani cu carte de muncă, în Germania
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marele actor! Drum lin, maestre! A fost unul dintre veteranii marelui ecran
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
El este Octavian, găsit spânzurat cu lesa câinelui, la doar 18 ani. Motivul halucinant din cauza căruia tânărul a decis să-și încheie socotelile cu viața: „Drum lin printre îngeri”
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Anunț esențial pentru toți românii care au contract la PPC, fost ENEL. Ce se întâmplă cu facturile de la 1 iulie 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Regulile de aur care îți pot salva viața. Ghid de supraviețuire în caz de furtună