Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că un boicot al supermarketurilor din România ar putea afecta grav sectorul producătorilor locali, având în vedere că aproximativ 70% din produsele aflate pe rafturi provin din țară și sunt realizate de companii românești. Declarația oficialului a venit ca răspuns la recomandările lui Călin Georgescu și Victor Ponta care sugerează un astfel de boicot, inspirându-se din exemplul Croației.
Florin Barbu a anunțat că, deși susține promovarea produselor autohtone și încurajarea românilor să le achiziționeze, un boicot al marilor magazine ar avea efecte devastatoare asupra economiei locale.
Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii organizează frecvent târguri pentru promovarea produselor agroalimentare românești. Însă, în cele din urmă, este esențial ca cetățenii să opteze pentru produse procesate în România, indiferent de locația de cumpărare, fie că este vorba de piețe, magazine mici sau supermarketuri.
Citește și Victor Ponta și Călin Georgescu cer boicotarea supermarketurilor. Ponta: ”Protestul este bun”
„Sigur, noi trebuie să promovăm produsele românești, astfel încât românii să cumpere aceste produse, să aibă acces la aceste produse. Noi și la Ministerul Agriculturii avem în fiecare lună târg cu produse agroalimentare românești, unde invităm toți bucureștenii să vină să cumpere aceste produse de calitate. Dar cred că acesta este mai mult un subiect politic, pentru că în magazinele de retail din România, 70% din aceste produse sunt românești. Sunt realizate de către procesatori români. Știți ce ar însemna ca o săptămână să boicotăm magazinele de retail, să nu vândă produse procesate în România? Ar însemna faliment al procesatorilor români. Eu îi îndemn pe români să meargă oriunde – că merg în piețe, că merg în retail, că merg în magazinele de cartier – să cumpere și să caute eticheta cu produs procesat în România”, a transmis ministrul Agriculturii.
În Croația, un apel similar de boicotare a supermarketurilor a dus la o scădere cu 42% a vânzărilor, din cauza unei creșteri semnificative a prețurilor alimentelor în ultimii ani. Organizațiile croate de protecția consumatorilor au acuzat majorările mari de prețuri, în special pentru ouă și pâine, însă economiștii consideră că principalele cauze sunt reducerea producției agricole interne, creșterea importurilor și dependența crescută de turism.
În replică, Guvernul croat a impus prețuri maxime pentru 70 de produse esențiale, iar cel mai mare lanț de supermarketuri din țară, Konzum, a anunțat înghețarea sau reducerea prețurilor pentru 250 de produse pe o perioadă de patru luni.