GNA, susținut de ONU și de comunitatea internațională, încearcă încă de la constituirea sa — în 30 martie, la Tripoli — să stabilizeze o țară profund divizată, în care s-a implantat gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).
„Am luat în posesie sediul președinției și al guvernului după peste 100 de zile de activitate în baza navală și aceasta înseamnă că guvernul de uniune va putea să se înhame la treabă’, a declarat presei vicepremierul Moussa al-Kouni.
În 30 martie, premierul desemnat al GNA, Fayez al-Sarraj, debarca de pe o navă militară libiană în portul Tripoli, bravând în fața ostilității manifestate de autoritățile nerecunoscute pe plan internațional, dar care făceau legea în capitala libiană din august 2014. Autoritățile din Tripoli s-au raliat apoi noului executiv, care a obținut rapid sprijinul țărilor europene și al SUA, potrivit Agerpres.
Constituirea GNA a reanimat speranțele unei ieșiri din criza politică, securitară și economică în care se află Libia, divizată de miliții înarmate care își impun propriile legi și devastată de violențe după revolta care a dus la alungarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.
Citeşte şi Armata libiană deţine controlul asupra oraşului Sirte, care este bastionul Statului Islamic
Executivul desemnat nu a fost recunoscut de autoritatea rivală cu sediul în estul țării, la Benghazi, și întrucât nu a reușit să-și impună autoritatea asupra întregului teritoriu libian, a întâmpinat dificultăți în a face să avanseze agenda sa guvernamentală.
Autoritățile cu baza în estul țării refuză să cedeze puterea fără un vot de încredere — amânat de mai multe ori — din partea parlamentului, care le este afiliat.
Inițiativa cea mai notabilă a GNA a fost lansarea în luna mai a unei operațiuni militare vizând recucerirea orașului Syrta, situat la 450 km est de Tripoli, de sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic. Forțele loiale GNA i-au încercuit rapid pe jihadiști în interiorul orașului, unde aceștia rezistă de atunci asediului.