Haftar, care deţine controlul asupra estului Libiei, a lansat la începutul lunii aprilie o ofensivă în vederea ocupării capitalei Tripoli, unde se află sediul Guvernului de uniune naţională (GNA) condus de Fayez al-Sarraj, conducere recunoscută de comunitatea internaţională.
La mijlocul lunii aprilie, preşedintele Donald Trump a discutat telefonic cu mareşalul Haftar, Casa Albă menţionând, la acel moment, o „viziune comună” a celor doi oficiali asupra Libiei. De atunci, acest sprijin a făcut să apară îndoieli referitor la poziţia SUA faţă de GNA, informează Agerpres.
„Înainte de a veni aici, existau multe zvonuri potrivit cărora SUA nu ar susţine guvernul nostru”, a recunoscut vicepremierul libian după convorbiri la Departamentul de Stat şi cu congresmeni americani.
„Mă întorc acasă cu un mesaj diferit: SUA ne susţin în calitatea noastră de guvern legitim al Libiei”, a declarat presei Ahmed Meitig.
Citeşte şi LUPTE GRELE ÎN LIBIA: Un hotel de lux din Tripoli a fost lovit de rachete
Departamentul de Stat american a dat însă dovadă de prudenţă, făcând apel la „stabilizarea” ţării şi la o „încetare a focului” la „Tripoli şi în apropierea capitalei”, precum şi la reluarea negocierilor între premierul al-Sarraj şi mareşalul Haftar, potrivit Agerpres.
Vicepremierul GNA a solicitat oficialilor de la Washington să îşi utilizeze influenţa pentru a-l izola pe Khalifa Haftar, susţinut de aliaţi ai SUA precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Egipt. „Nu cerem sprijin financiar sau militar SUA. Avem nevoie de un ajutor diplomatic hotărât”, a precizat oficialul libian. „SUA au mulţi prieteni şi aliaţi în regiune, iar aceşti prieteni şi aliaţi ai SUA se amestecă din greu şi intens în afacerile libiene” interne. „Vrem ca SUA să adreseze un mesaj clar acestor state pentru ca ele să păstreze distanţa faţă de Libia”, a mai declarat Ahmed Meitig.