Guvernul majorează salariile specialiştilor implicaţi în proiecte de cercetare, dezvoltare şi inovare

Guvernul majorează salariile specialiștilor români implicați în proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) pe bază de contracte de finanțare din fonduri publice
Alina Costache
11 oct. 2017, 15:42
Guvernul majorează salariile specialiştilor implicaţi în proiecte de cercetare, dezvoltare şi inovare

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, majorarea plafoanelor în baza cărora se calculează costurile salariale directe la contractele de finanțare încheiate din fonduri publice pentru activitatea de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică.

Actul normativ modifică anexa la HG nr. 327 din 20 martie 2003, la propunerea Ministerului Cercetării și Inovării.

Nivelul maxim al acestor plafoane este stabilit după cum urmează:

1.    50 euro/oră pentru activități care presupun nivel înalt al creativității și/sau experiență și abilități de conducere/management. Se acordă pentru funcțiile/gradele profesionale de cercetător ştiinţific gradele I și II (CS și II), inginer de dezvoltare tehnologică gradele I și II (IDT I și II), profesor universitar, conferențiar universitar, director, membru în echipa de management pe funcțiile definite în cererea de finanțare;

2.    35 euro/oră pentru activități care presupun cunoașterea aprofundată a metodelor de analiză și sinteză, precum și abilități de utilizare a acestora. Se acordă pentru funcțiile/gradele profesionale de CS III, CS, IDT III, IDT, lector universitar, asistent universitar, șef program/proiect, responsabil juridic/tehnic/achiziții/financiar proiect;

3.    25 euro/oră pentru activități-suport. Se acordă pentru funcțiile/gradele profesionale de tehnician treptele I, II, III și stagiar (TI, II, III, TS), student etc.

Pentru primele două categorii de activități se cer studii superioare, în timp ce ultima permite și absolvirea doar de studii medii.

Sumele în lei reprezentând costurile salariale directe se stabilesc la data perfectării sau actualizării contractului, în funcție de ultimul curs de schimb valutar leu-euro comunicat de BNR.

Anterior, plafoanele maxime în baza cărora se calculau costurile salariale directe la contractele de finanțare încheiate din fonduri publice erau stabilite la nivel de lună, neputând depăși 1.500 euro/lună pentru prima categorie de activități, 900 de euro/lună pentru cea de-a doua și 500 euro/lună pentru ultima.

Aplicarea măsurilor propuse nu implică alocații bugetare suplimentare, întrucât plățile se vor efectua în limita bugetelor programelor de cercetare atât pentru contractele în curs de derulare, cât și pentru cele care urmează să fie lansate.

Aprobarea actului normativ a fost necesară din mai multe motive, printre care tratarea unitară a salarizării specialiștilor care activează în cadrul planurilor, programelor și proiectelor CDI, scăderea diferențelor salariale dintre cercetătorii români și colegii lor din Uniunea Europeană pentru niveluri similare de competență și, nu în ultimul rând, pentru implementarea obiectivelor Strategiei Naționale de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020 și ale Programului de guvernare.

Efectele avute în vedere sunt diminuarea fenomenului de „migrare a creierelor” către țări cu o salarizare mai bună pentru cercetători, dar și încurajarea tuturor companiilor care au ca obiect de activitate CDI să participe în competițiile naționale și internaționale pentru proiecte specifice, asigurându-se, astfel, creșterea competitivității economiei românești prin CDI.

DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Planta din România care i-a ruinat pe fermieri. Recolta a fost foarte slabă, deși suprafața cultivată a crescut
Capital.ro
Au scăpat de datorii. Românii care NU mai dau bani la stat. Termen nou, 20 decembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Coșul de cumpărături 2024. Ce alimente s-au scumpit enorm și unde mai găsești oferte față de anii anteriori
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Horoscop. Zodii care se sărută sub vâsc de Revelion. Vor avea noroc în dragoste anul viitor
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Din ce cauză s-ar fi produs carambolul de pe A3, în care au fost implicate 12 mașini! „A fost şocul vieţii mele”. Filmul complet al evenimentelor
Cancan.ro
Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret! Familia a făcut anunțul oficial. Cum arată mormântul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Fotbalul, lovit de o nouă tragedie. Marele sportiv s-a stins fulgerător: Nu va fi uitat
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Inundații severe în Spania: mii de persoane evacuate și peste 100.000 de autoturisme distruse
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei