Guvernul Marcel Ciolacu a alocat, în ultimul an, 6,65 miliarde de euro bugetului agriculturii, măsură menită să stimuleze producția internă și să îi ajute pe fermierii loviți de secetă. Acest cuantum este unul istoric, cel mai mare de până la acest moment, ceea ce va determina creșterea economiei românești și folosirea mai multor grâne de origine românească.
Cea mai recentă măsura luată pe 9 octombrie prin OUG 118, numită și Ordonanța Secetei, a creat o schemă de ajutor de stat sub formă de grant, care are ca obiectiv acordarea de compensații producătorilor agricoli. Astfel, pe lângă înghețarea datoriilor fermierilor afectați de secetă către bănci și IFN-uri până la data de 1 august 2025, se va oferi și un ajutor de 1.000 de lei pentru fiecare hectar calamitat.
Anul 2024 a fost al patrulea an afectat de secetă iar fermierii au acumulat pierderi consecutive, însă guvernul Ciolacu a reușit să mențină sectorul agricol puternic, prin diferite scheme de ajutor de stat și bonificații. Astfel, atât cei care cresc animale, precum și cei ce se ocupă de morărit, legumicultură, procesare sau irigații, au putut beneficia de fonduri nerambursabile guvernamentale sau europene.
Referitor la Ordonanța de Urgență 118, Guvernul amână ratele pe care fermierii le au la bănci sau IFN-uri dacă au un grad de afectare a culturilor de minimum 50%. Ministrul Agriculturii Florin Barbu s-a consultat în această decizie cu reprezentanții fermierilor, precum și cu băncile și distribuitorii de inputuri agricole, care au agreat forma finală a cadrului legislativ.
Pentru a primi cei 1.000 de lei per hectar calamitat, fermierii vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:
a) deținerea unui proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru suprafețele aferente calamitate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024;
b) suprafața culturii calamitate reprezintă un procent de calamitare de peste 30% din suprafața aferentă culturii declarate în cererea eligibilă 2024;
Citește și : Nicolae Ciucă, replică dură pentru Marcel Ciolacu: „Începe să fie inflație de cuvântul ‘asumare’”
c) sunt înregistrați în evidențele APIA, cu cererea de plată 2024, din care se identifică culturile și suprafețele declarate;
d) nu sunt în dificultate, cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de seceta pedologică manifestată în perioada septembrie 2023 – august 2024 și este dovedită prin procesele verbale cu procente de calamitare de peste 30% și până la 100% inclusiv.
Articol susținut de Partidul Social Democrat