Guvernul marchează împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Iohannis: Vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei

Guvernul României organizează, duminică, la Ateneul Român, un eveniment dedicat marcării a 30 de ani de la Revoluţia Română din 1989. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că vinovaţii trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei.
Iulian Tudor
22 dec. 2019, 08:01
Guvernul marchează împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Iohannis: Vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei

UPDATE: Klaus Iohannis susţine că „cel mai bun antidot împotriva uitării” este evocarea faptelor, şi acum şi totdeauna, precum şi protejarea şi îngrijirea memoriei eroilor noştri.

„Fac astăzi un apel către toţi români, cu ocazia marcării zilei victoriei Revoluţiei Române şi a libertăţii, să vorbim clar şi răspicat despre Revoluţia din decembrie 1989. Revoluţia anticomunistă a existat, la fel cum şi regimul comunist a mutilat destinul acestei ţări. Să lăsăm adevărul să iasă la lumină şi să nu-l ocolim. (…) Doar asumând cu claritate ce a fost bun, dar şi ce a fost şi rău, vom putea construi o ţară dreaptă. Am spus că vrem să ştim adevărul despre Decembrie 1989. Vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei. Vrem dreptate. Societatea noastră are nevoie să se vindece pentru că România normală, sigură, prosperă şi predictibilă are nevoie de adevăr. Generaţiile viitoare au nevoie de acest act de dreptate, pentru că doar din dreptate răsare spiritul liber”, a declarat preşedintele la evenimentul organizat cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română din 1989.

UPDATE: Ministrul Marcel Vela, care a decis organizarea Zilei porţilor deschise în sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde a funcţionat Comitetul Central al PCR, a spus că este „un moment important”.

„Este un moment important pentru că acolo a fost multă suferinţă, multă durere şi opinia publică nu cunoaşte locul, zona prin care au trecut mulţi eroi ai neamului românesc. Era o datorie a mea, ca ministru al Afacerilor Interne, institiţie care are sediul în fostul CC al PCR să deschid acest sediu”, a spus Marcel Vela.

La ora 12.08 s-a ţinut un moment de reculegere, după intonarea Imnului Naţional.

La ora 12.09, oră la care Elena şi Nicolae Ceauşescu au decolat cu elicopterul de pe acoperişul Ministerului Afacerilor Interne, s-au deschis porţile sediului MAI.

„Jandarmi, vă ordon deschideţi porţile”, a spus Vela, exact la 12.09, iar fanfara a început să cânte „Treceţi batalioane române Carpaţii”, iar oamenii au strigat dn nou „Libertate”.

Întrebat dacă ia în calcul transformarea în muzeu a spaţiilor în care a funcţionat arestul Securităţii, biroul lui Nicolae Ceauşescu şi balconul de la etajul 1, de unde Ceauşescu s-a adresat românilor, Vela a spus: „Este o variantă la care ne-am gândit, dar trebuie stabilite câteva criterii cu privire la securitate şi la un curs programat de vizitatori care pot veni”.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, care participă la evenimente, a precizat că ora 12.09, reprezintă „desprinderea României de comunism „.

Mărieş a explicat că a vizitat în urmă cu o săptămână spaţiile deschise publicului şi a văzut „celule extrem de înguste, unde erau incluşi şi se bătea cu bastoanele în uşile de metal până când se înnebunea pur şi simplu”.

Mărieş a spus că apreciază faptul că ministrul Vela a cerut scuze revoluţionarilor, eroilor şi familiilor acestora pentru implicarea Miliţiei în evenimentele din decembrie 1989.


UPDATE: Evenimentul a debutat, la 12.30, cu intonarea Imnului Naţional după care s-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei.

Premierul Ludovic Orban a spus că, prin acest eveniment, „Guvernul încearcă să aducă o modestă contribuţie la marcarea celui mai eroic moment”.

„Revoluţia face parte din noi înşine”, a spus Orban, precizând că doar vinovaţii vor să ascundă astfel de crime şi să nu se afle adevărul.

„În aceste zile, am văzut că amintirea Revoluţiei a rămas vie şi în memoria Europei care cere alături de noi adevăr şi dreptate”, a mai spus Orban.

Şi preşedintele Academiei Române s-a adresat participanţilor, dar şi preşedintele Klaus Iohannis.

„Eroii au transformat un vis în realitate. Suntem aici pentru a deplânge împreună pierderea celor care nu au cunoscut libertatea, dar au murit pentru ea. (…) Aerul cald de afară aduce cu aerul libertăţii respirat acum 30 de ani”, a spus Klaus Iohannis, rememorând ziua de 22 decembrie 1989, din Piaţa Revoluţiei.

„După şase zile de lupte la Timişoara, miracolul s-a desăvârşit la Bucureşti”, a mai spus Iohannis, care a afirmat că se înclină cu „recunoştinţă şi respect, în numele statului român”, în faţa tuturor celor care au murit pentru libertate.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, instituţia marchează, duminică, de la ora 12.30, împlinirea a 30 de ai de la Revoluţia din decembrie 1989.

Evenimentul are tematica ”30 de ani de libertate” şi constă în vernisajul unei expoziţii foto-documentare, dedicată eroilor Revoluţiei Române din 1989, urmat de un concert vocal-simfonic Requiem de Mozart, susţinut de Orchestra şi Corul Filarmonicii ”George Enescu”.

Slujbe de pomenire în cinstea eroilor din Decembrie 1989 în bisericile şi mânăstirile ortodoxe. Iohannis şi Orban, la Patriarhie

La eveniment sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai asociaţiilor de revoluţionari, ai instituţiilor publice, societăţii civile, mediului de afaceri, personalităţi din domeniile culturii, sportului,  parlamentari şi europarlamentari, membri ai misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti, reprezentanţi ai cultelor religioase, membri ai Guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa la manifestările prilejuite de acest măreț eveniment

Tot duminică, 22 decembrie, în jurul orei 18.30, în memoria martirilor Revoluţiei Române, va fi realizată o proiecţie de imagini pe clădirea sediului Ministerului Afacerilor Interne, din Piaţa Revoluţiei.

La eveniment va lua parte şi premierul Ludovic Orban.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!