Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE. Ponta: Vor creşterea preţului la gaze şi restructurări

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE. Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că cele două instituţii cer creşterea abruptă a preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri din aprilie şi restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia.
Iulian Tudor
09 feb. 2015, 12:11
Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE. Ponta: Vor creşterea preţului la gaze şi restructurări

Victor Ponta a anunţat, după întâlnirea cu delegaţia FMI, că există două puncte în care Guvernul nu s-a înţeles cu oficialii Fondului şi că urmează o nouă rundă de negocieri în luna aprilie.

Premierul a precizat că, în condiţiile în care nu s-a ajuns la o înţelegere, nu va fi semnată o scrisoare de intenţie.

Avem din regiune, economia cea mai stabilă şi predictibilă. (…) Au rămas pe agendă două puncte asupra cărora nu avem un acord şi vreau să le precizez pentru că sunt măsuri structurale: în primul rând continuarea agendei de liberalizare a preţurilor la gaze, care înseamnă creşterea preţului la gaze. Solicitarea delegaţiei se referea la o o creştere abruptă din aprilie de la 53,3 lei/mwat la 62 de lei, o creştere pe care noi o considerăm nesustenabilă”, a spus Victor Ponta.

În ceea ce priveşte al doilea punct în divergenţă, premierul a arătat că acesta vizează companiile energetice Hunedoara şi Oltenia.

Solicitarea FMI era a unor restructurări masive şi radicale care din punctul nostru de vedere nu salvează industria, ci practic îi trimit într-o spirală care în câţiva ani duce la distrugerea acestui sector în România. Suntem de acord cu eficientizare dar nu vom accepta masuri prin care acest sector esential pentru siguranta energetica si dezvoltarea economica si sociala a unor regiuni, nu suntem de acord cu masuri care sa duca practic la disparitia acestei industrii”, a explicat Ponta.

„Pe aceste doua teme pe care nu avem o intelegere a ramas ca in aprilie cand FMI, CE si BM vor reveni la Bucuresti, sa prezentam cum credem noi ca e bine sa facem ca pretul la gaze sa creasca intr-un rimt sustenabil, iar industria de carbune sa aiba perspectiva de salvare in viitor”, a adpăugat premierul.

CITEŞTE ŞI Ministrul Andrei Gerea, după întâlnirea cu FMI: Suntem într-o zonă pozitivă cu discuţiile

Ponta a mai declarat că vrea ca, în 2016, salariul minim să ajungă la 1.200 de lei şi a arătat că „România are o economie stabilă şi care se dezvoltă”.

Acordul cu FMI încetează în septembrie. Important este ca în luna septembrie să vedem cât am realizat din ceea ce ne-am propus. Aveam realizat cam 80%, nu pentru că aşa a cerut Fondul ci pentru că ne-am dorit.(…) Ca sa semnam azi scrisoarea trebuia sa crestem gazul la 62 si sa bagam Hunedoara si Oltenia in restructurare. Nu credem ca e bine pentru Romania, motiv pentru care nu am semnat scrisoarea.

În aprilie şi apoi în iunie tragem linie şi vom vedea ce am realizat. Ca să semnăm azi o scrisoare trebuia să creştem preţul gazului şi să băgăm CE Hunedoara şi CE Oltenia, să mă exprim elegant, în restructurări. Acordul este în vigoare, dar n-am semnat scrisoarea”, a conchis Ponta.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept „abruptă” de către şeful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie.

În privinţa companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, FMI şi CE au cerut restructurarea „masivă şi radicală” a acestora, Guvernul fiind însă de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector.

Victor Ponta: Am stabilit cu Departamentul Comerţului din SUA să avem cât mai multe investiţii

Experții FMI s-au întâlnit, vineri, cu reprezentanții tuturor ministerelor pentru a se stabili dacă va mai exista un nou acord cu instituția financiară internațională.

O misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Andrea Schaechter, se află în România din 27 ianuarie pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat în derulare. Primele două evaluări ale actualului acord au fost realizate în prima parte a anului trecut.

Reprezentantul rezident al FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, înainte de începerea misiunii FMI, că vor avea loc consultări în cadrul Articolului IV și a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România, care a fost aprobat în data de 27 septembrie 2013. „Membrii misiunii vor discuta cu autoritățile române recentele evoluții ale economiei românești și prioritățile în reformele economice”, a spus Guillermo Tolosa.

România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro din care autoritățile nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009.

Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituției financiare internaționale.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios