Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE. Ponta: Vor creşterea preţului la gaze şi restructurări

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE. Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că cele două instituţii cer creşterea abruptă a preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri din aprilie şi restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia.
Iulian Tudor
09 feb. 2015, 12:11
Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE. Ponta: Vor creşterea preţului la gaze şi restructurări

Victor Ponta a anunţat, după întâlnirea cu delegaţia FMI, că există două puncte în care Guvernul nu s-a înţeles cu oficialii Fondului şi că urmează o nouă rundă de negocieri în luna aprilie.

Premierul a precizat că, în condiţiile în care nu s-a ajuns la o înţelegere, nu va fi semnată o scrisoare de intenţie.

Avem din regiune, economia cea mai stabilă şi predictibilă. (…) Au rămas pe agendă două puncte asupra cărora nu avem un acord şi vreau să le precizez pentru că sunt măsuri structurale: în primul rând continuarea agendei de liberalizare a preţurilor la gaze, care înseamnă creşterea preţului la gaze. Solicitarea delegaţiei se referea la o o creştere abruptă din aprilie de la 53,3 lei/mwat la 62 de lei, o creştere pe care noi o considerăm nesustenabilă”, a spus Victor Ponta.

În ceea ce priveşte al doilea punct în divergenţă, premierul a arătat că acesta vizează companiile energetice Hunedoara şi Oltenia.

Solicitarea FMI era a unor restructurări masive şi radicale care din punctul nostru de vedere nu salvează industria, ci practic îi trimit într-o spirală care în câţiva ani duce la distrugerea acestui sector în România. Suntem de acord cu eficientizare dar nu vom accepta masuri prin care acest sector esential pentru siguranta energetica si dezvoltarea economica si sociala a unor regiuni, nu suntem de acord cu masuri care sa duca practic la disparitia acestei industrii”, a explicat Ponta.

„Pe aceste doua teme pe care nu avem o intelegere a ramas ca in aprilie cand FMI, CE si BM vor reveni la Bucuresti, sa prezentam cum credem noi ca e bine sa facem ca pretul la gaze sa creasca intr-un rimt sustenabil, iar industria de carbune sa aiba perspectiva de salvare in viitor”, a adpăugat premierul.

CITEŞTE ŞI Ministrul Andrei Gerea, după întâlnirea cu FMI: Suntem într-o zonă pozitivă cu discuţiile

Ponta a mai declarat că vrea ca, în 2016, salariul minim să ajungă la 1.200 de lei şi a arătat că „România are o economie stabilă şi care se dezvoltă”.

Acordul cu FMI încetează în septembrie. Important este ca în luna septembrie să vedem cât am realizat din ceea ce ne-am propus. Aveam realizat cam 80%, nu pentru că aşa a cerut Fondul ci pentru că ne-am dorit.(…) Ca sa semnam azi scrisoarea trebuia sa crestem gazul la 62 si sa bagam Hunedoara si Oltenia in restructurare. Nu credem ca e bine pentru Romania, motiv pentru care nu am semnat scrisoarea.

În aprilie şi apoi în iunie tragem linie şi vom vedea ce am realizat. Ca să semnăm azi o scrisoare trebuia să creştem preţul gazului şi să băgăm CE Hunedoara şi CE Oltenia, să mă exprim elegant, în restructurări. Acordul este în vigoare, dar n-am semnat scrisoarea”, a conchis Ponta.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept „abruptă” de către şeful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie.

În privinţa companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, FMI şi CE au cerut restructurarea „masivă şi radicală” a acestora, Guvernul fiind însă de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector.

Victor Ponta: Am stabilit cu Departamentul Comerţului din SUA să avem cât mai multe investiţii

Experții FMI s-au întâlnit, vineri, cu reprezentanții tuturor ministerelor pentru a se stabili dacă va mai exista un nou acord cu instituția financiară internațională.

O misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Andrea Schaechter, se află în România din 27 ianuarie pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat în derulare. Primele două evaluări ale actualului acord au fost realizate în prima parte a anului trecut.

Reprezentantul rezident al FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, înainte de începerea misiunii FMI, că vor avea loc consultări în cadrul Articolului IV și a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România, care a fost aprobat în data de 27 septembrie 2013. „Membrii misiunii vor discuta cu autoritățile române recentele evoluții ale economiei românești și prioritățile în reformele economice”, a spus Guillermo Tolosa.

România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro din care autoritățile nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009.

Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituției financiare internaționale.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri