Oficiali ai Ministerului Muncii, reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor au participat, marţi, la o consultate pe tema mecanismului pentru creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
”Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a organizat, marţi, consultări cu partenerii sociali din sindicatele şi patronatele reprezentative pentru elaborarea proiectului de act normativ privind transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Europene privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată”, a transmis, marţi, Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că formula care va fi stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii.
”Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, economice şi de evoluţia indicatorilor economici”, a mai transmis sursa citată.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Braşov, că săptămâna aceasta începe discuţiile cu partenerii sociali legal de majorarea salariilor şi impozitarea pe muncă.
Marcel Ciolacu dezvăluie obiectivul Guvernului privind salariul minim în România. Suma menţionată de premier
El a arătat că, pentru că doreşte să nu aibă cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu, ci se vor da deduceri pentru cei cu venituri mici. Ciolacu a menţionat că nu vrea să ia în acest moment decizii emoţionale şi să distrugă tot echilibrul macroeconomic.
De asemenea, Marcel Ciolacu a anunţat că Executivul are intenţia clară ca salariul minim să crească la 3.700 de lei.
”Haideţi mai întâi să avem întâlnirea cu partenerii sociali, atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele şi, ca de fiecare dată, vom veni şi vă vom informa”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat ce va fi, începând cu luna iulie, atunci când expiră facilitatea de 200 lei din salariul minim scutiţi de taxe şi dacă această măsură va fi prelungită, marţi la Braşov, unde a avut loc o şedinţă de Guvern.
Şeful Executivului a mai fost chestionat dacă există posibilitatea ca salariul minim să crească din toamnă şi nu în luna iulie. ”În acest moment, intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700”, a explicat Ciolacu.
Sindicatele funcţionarilor publici din Parlament îşi declară solidaritatea cu protestul angajaţilor Secretariatului General al Guvernului / Angajaţii reclamă că, din anul 2017, salariile nu au înregistrat modificări semnificative
Sindicatele funcţionarilor publici din Parlamentul României şi ale personalului contractual îşi declară solidaritatea deplină cu protestul angajaţilor Secretariatului General al Guvernului, referitor la nivelul salarial scăzut raportat la importanţa atribuţiilor. Aceeaşi situaţie este înregistrată şi la nivelul angajaţilor Parlamentului României al căror cuantum salarial nu a mai înregistrat modificări semnificative, din anul 2017, fiind în medie de 5.500 – 5.700 lei, salariul net.
„La începutul lunii aprilie, am înaintat premierului României o solicitare de majorare a salariilor angajaţilor Parlamentului, solicitare semnată de peste 1.200 de salariaţi şi care încă nu a primit nici un răspuns. Solicităm şi pe această cale prim-ministrului, să manifeste o deschidere onestă la dialog cu reprezentanţii sindicatelor angajaţilor Parlamentului României, în vederea soluţionării urgente a solicitărilor noastre. Decidenţii statului român, dar şi opinia publică, ar trebui să conştientizeze că inechitatea salarială poate genera o scădere a calităţii activităţii legislative desfăşurate de către angajaţii din structurile Parlamentului României, ceea ce poate genera situaţii complicat de gestionat ulterior”, arată comunicatul de presă al acestora.
Controverse în Coaliţie privind salariul minim, majorarea din iulie s-ar putea amâna
Angajaţii Parlamentului României au dovedit respect şi loialitate faţă de instituţia în care îşi desfăşoară activitatea şi au ales să nu pună presiune prin mişcări sindicale de protest, alegând calea dialogului, mai arată sursa citată.
Aceştia reamintesc prim-ministrului Marcel Ciolacu că, în calitate de fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, a cunoscut activitatea lor în mod nemijlocit.
Ei mai reamintesc de restricţiile privind desfăşurarea altor activităţi prin care şi-ar putea creşte veniturile. „Totodată, nu trebuie omis faptul că activitatea noastră, deşi extrem de complexă, desfăşurându-se sub o presiune permanentă, nu a generat vreo sincopă, iar acest lucru evidenţiază, în mod indubitabil, nivelul ridicat de profesionalism al colegilor noştri”, conchide sursa menţionată.
Pe documentul mai sus citat apar numele preşedintelui Sindicatului Funcţionarilor Publici din Senatul României Ionuţ Aichimoaie, preşedinta Sindicatului Funcţionarilor Publici din Camera Deputaţilor Alina Grigorescu, preşedinta Sindicatului Personalului Contractual din Senatul României Adriana Manole şi preşedinta Sindicatului Personalului Contractual din Camera Deputaţilor Angela Ghenciu.
Salariaţii din aparatul de lucru al Guvernului au declanşat luni un protest spontan, considerându-se discriminaţi din punctul de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajaţi din administraţia publică. Protestul este declanşat ”având în vedere numeroasele întalniri cu reprezentanţii Guvernului României pentru soluţionarea revendicărilor salariaţilor, faptul că, în continuare, angaţaţii din Aparatul de lucru al Guvernului României sunt discriminaţi din punctul de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajaţi din sectorul de activitate ,,Administraţie Publică”.
De asemenea, decizia de a protesta a fost luată după ce ultima întâlnire desfăşurată luni, ”partea guvernamentală a refuzat să corecteze această nedreptate”. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că va avea o discuţie, dacă situaţia o mai impune, cu salariaţii din Guvern care au declanşat luni un protest spotan în faţa Palatului Victoria. Întrebat dacă îşi cunoaşte angajaţii din Cancelaria premierului, având în vedere că unii dintre ei îi reproşează că lucrează de atâta timp şi nu îl cunosc şi nici el pe ei, premierul a răspuns: „Am să fac un teambuilding ca să ne cunoaştem mai bine. Dar vă dau o veste tristă, dacă e vară eu fac la munte, dacă e iarnă fac la mare”.