Guvernul nu relaxează nicio restricţie în ciuda protestelor de duminică noaptea din Bucureşti şi alte oraşe.
„Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la „relaxarea restricțiilor” adoptate de Guvern, fiind citate surse guvernamentale, facem următoarele precizări:
Nu sunt avute în vedere în acest moment, pentru perioada imediat următoare, revizuirea / modificarea măsurilor adoptate. Menționăm faptul că aceste măsuri sunt raportate la incidența fiecărei localități printr-un mecanism prezentat public, iar retragerea acestora depinde de reducerea nivelului de răspândire a virusului la nivelul localității.
În ceea ce privește perspectiva unor măsuri de natură a permite desfășurarea unor tipuri de activități, menționăm că nu sunt adoptate decizii în acest sens și nu vizează perioada imediat următoare. La nivel guvernamental se desfășoară consultări și analize referitoare la momentul în care rata de răspândire a virusului la nivel național va fi redusă semnificativ și doar în acest context, într-un interval de câteva luni de zile, vor putea fi puse în discuție condițiile pentru desfășurarea anumitor tipuri de activități”, a transmis Guvernul.
Duminică, 28 martie 2021, au intrat în vigoare noi restricții în România. Astfel, în toate localitățile în care rata de infectare a depășit 4 la mia de localități magazinele se închid de la ora 18, iar de la ora 20.00 intră în vigoare carantina de noapte. În localitățile cu rata de infectare de peste 7,5, aceste restricții se aplică pe toată durata săptămânii.
Mii de români au ieşit, duminică noapte, pe străzi în Bucureşti şi alte oraşe. Participanţii la protestul spontan nu au purtat măşti şi au scandat lozinci anti-guvernamentale şi împotriva restricţiilor. Manifestanţii au cerut, de asemenea, demisia lui Raed Arafat.
Citeşte şi: VIDEO Raed Arafat, prima reacţie după protestele de duminică noaptea. Ce spune despre demisie
Noi proteste sunt anunţate, luni, în toată ţara. Românii sunt nemuţumiţi de noile restricţii impuse de autorităţi pentru a stopa creşterea numărului de cazuri de coronavirus.
„Până la acest moment, au fost aplicate organizatorilor şi participanţilor 219 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 99.000 de lei, în principal, pentru nedeclararea manifestaţiilor, desfăşurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricţionarea circulaţiei şi permit deplasarea în afara locuinţei pentru motive strict reglementate, precum şi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară”, a transmis Jandarmeria Română, luni.
Instituţia precizează că în 7 dintre cele 24 de localităţi în care au avut loc proteste, s-a depăşit numărul maxim de participanţi prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane, nefiind înregistrate incidente de natură să tulbure ordinea publică.
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a ajuns luni la 7.06 cazuri COVID-19 la mia de locuitori, a anunţat DSP Bucureşti. Duminică, rata de incidența cumulată calculată de DSP Bucureşti la 14 zile era de 7.02.
„Creșterea este lentă, nu este rapidă, dar totuși este o creștere. De alaltăieri creșteri de 0,1, de 0,2 au fost în 32 de județe. Asta ne atenționează că situația nu este stabilă. De asta s-au luat unele măsuri, chiar mai ușoare decât în altre țări, care ne permit să controlăm situația și să meargă mai bine și campania de vaccinare”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.
Incidenţa COVID-19 anunţată luni de DSP Bucureşti este cea mai mare incidenţă în Capitală de la deputul pandemiei. Cea mai mare rată de până acum fusese calculată în 11 decembrie 2020, la circa o săptămână de la alegerile parlamentare, – 7.04 cazuri COVID la mia de locuitori în Bucureşti.
Citeşte şi: Răzvan Cherecheş aduce veşti proaste după vaccinare: Vom avea un val patru la finalul anului