Oficialul PNL de la Minsterul Fondurilor Europene a anunțat în ședința de guvern de miercuri că România nu trebuie să elimine pensiile speciale.
De asemenea, Boloș a menționat că trebuie să justifice în fața Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, diverse aspecte juridice cu privire la aceste venituri controversate, pe care le primește un anumit segment al populației.
„România nu se poate comporta ca o țară sălbatică! Pentru că aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem țara din UE care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc să fim printre puținele sau singura țară din Uniunea Europeană care să eliminăm.
Trebuie căutată o soluție de mijloc și trebuie un mecanism care trebuie să fie echilibrat, nici să cădem în extrema aia în care să zicem pensiile speciale să fie eliminate. Cred eu că o cale de mijloc este necesară ca să ieșim din acest impas. Prima clarificare pe care trebuie să o avem cu Comisia Europeană este de concordanță între conținutul jalonului și prevederile din legislația națională”, a declarat Marcel Boloș.
E nevoie de schimbări în legislație, susține Boloș.
„Așa cum arată acum decizia Comisiei, noi, ca stat membru, putem spune că noi în legislația națională, nu avem (n.r. – de pensii speciale), avem pensii ocupaționale, pensii de serviciu și acesta este primul lucru pe care trebuie să îl avem cu Comisia.
Și este important ca la nivelul politic acest lucru să se discute. Nu cred că vreun guvern sau parlament din UE ar lua o astfel de decizie”, a declarat Marcel Boloș.
PNRR-ul a atras o mulțime de angajamente pe care țara noastră trebuie să le respecte. Printre ele, un jalon ce prevede alinierea tuturor pensiilor speciale la nivelul contributivității până la finalul lui 2022.
Doar 6 din cele 24 de jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aferente trimestrului 3 din 2022, au fost îndeplinite până în prezent, a mai precizat politicianul.
Pensiile speciale nu trebuie să fie justificate într-un anumit fel, de contributivitate de exemplu, potrivit profesorului Mircea Coșea. Ele nu reprezintă neapărat drepturi morale pentru anumite categorii socio-profesionale, ci sunt doar „instrumente politice”, potrivit economistului.
„Pensiile speciale sunt instrumente politice, nu sunt legate de o anumită ideologie sau teorie economică. Sunt instrumente politice pentru că o clasă politică incapabilă să aibă o legătură directă cu populația, să se sprijine pe populație, are două piloane de sprijin: exteriorul, Înalta Poartă, care acum se numește Bruxelles, și o categorie a populației care devine fidelă pentru că e susținută prin avantaje cu totul și cu totul speciale.
Mă îndoiesc că actuala clasă politică va lua măsuri pentru înlăturarea acestor pensii speciale. Nu se vor atinge de ele, că e suportul de care clasa politică se folosește ca să-și creeze o structură de sprijin prin așa numiții oameni devotați.
Mentalitatea clasei politice actuale a transformat aceste lucruri în instrumente ale puterii”, a declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.