„POAD a fost în perioada trecută pe zona de agricultură pentru că ideea de bază era să văd cum distribui un surplus de alimente către cei care au nevoie. Comisia a schimbat această idee către persoanele defavorizate și diferite tipuri de susținere, dar noi nu am schimbat. Programul nostru operațional a fost gândit raportându-ne la ăla vechi și distribuind conserve. Asta am schimbat acum. Nu vom mai distribui conserve, adăugăm în noul POAD mese calde, trusouri pentru nou născuți și multe alte modificări care urmăresc să răspundem unor nevoi reale într-o manieră modernă și într-adevăr să contribuim la soluționarea problemelor”, a spus Dinu.
Potrivit acestuia, impactul social la cutiile pentru alimente distribuite este infim.
„16 euro pe an am dat unei persoane defavorizate, ceea ce se traduce în cutiile de alimente pe care le distribuim, din punct de vedere al impactului este zero, dacă suntem darnici e infim. O abordare mai sustenabilă evident că era necesară. Am flexibilizat mecanismul de implementare a programului operațional și atunci și partea legată de distribuție și implementare a programului e deschisă. Nu o să mai fie doar la nivelul autorităților publice locale”, a mai arătat ministrul Fondurilor Europene.
Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) asigură pe întreaga perioada 2014 — 2020 distribuția gratuită de ajutoare alimentare în toate localitățile din țară în favoarea persoanelor dezavantajate. Programul este finanțat în proporție de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane și în proporție de 15% din bugetul național.
Sursa: Agerpres