Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării, şi Violeta Alexandru, de la Muncă, avizaţi negativ în comisiile parlamentare

Alţi doi miniştri propuşi de PNL la Muncă şi Dezvoltare, Violeta Alexandru şi Ion Ştefan, au primit miercuri aviz negativ în comisiile de specialitate, după ce marţi Florin Cîţu, propus ministru de Finanţe, a fost respins de comisii. Ionuţ Stroe, ministrul propus pentru Tineret și Sport, Monica Anisie, desemnată ministru al Educaţiei, Virgil Popescu, ministrul desemnat al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Bogdan Aurescu, propus la Afaceri Externe, Cătălin Predoiu, propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, au primit aviz favorabil. La fel ca ieri, premierul desemnat Ludovic Orban a fost prezent la toate audierile de miniştri, iar la finalul audierilor a anunţat că nu intenţionează să schimbe propunerile de miniştri respinşi în comisii. 
Filip Stan
30 oct. 2019, 07:25
Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării, şi Violeta Alexandru, de la Muncă, avizaţi negativ în comisiile parlamentare

UPDATE: Lucian Bode, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, a primit aviz favorabil din partea parlamentarilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament. Au fost 31 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 10 abţineri.

România este pe locul 128 în lume în privinţa calităţii drumurilor, după Gabon şi Zimbabwe, a declarat, miercuri, ministrul propus al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, în cadrul audierii în comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat.

„La infrastructura feroviară, avem 20.730 de kilometri de reţea feroviară, a şaptea reţea ca mărime din Uniunea Europeană, avem trei companii anchilozate – CFR SA, CFR Marfă, CFR Călători – fiecare confruntându-se astăzi cu foarte mari probleme, în special CFR Marfă, cu pierderi uriaşe, cu restricţii de viteză – 1.522 de restricţii sunt astăzi înregistrate pe calea ferată, ceea ce conduce la o viteză comercială de 16,3 km/h la marfă şi 44 km/h la călători”, a afirmat Bode.

„La infrastructura navală, din păcate, nu reuşim să exploatăm suficient Dunărea, cei 1.074 de km de pe teritoriul României, autostradă curată, sigură şi nepoluantă, şi nu reuşim să exploatăm suficient Portul Constanţa”, a arătat el.

Bode a vorbit şi despre Metrorex. Ministrul propus la Transporturi nu are veşti bune pentru bucureşteni. Tronsonul de metrou Drumul Taberei – Eroilor nu va putea fi recepţionat în acest an.

UPDATE: Cătălin Predoiu, propus pentru Ministerul Justiţiei în Guvernul Orban, a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. S-au înregistrat 38 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 7 abţineri.

Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiţiei în Guvernul Orban, a anunţat, în cadrul audierii în comusiile de specialitate din Parlament, că guvernul condus de Ludovic Orban nu va da ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei.

De asemenea, Predoiu a anunţat că una dintre preocupările sale la Ministrerul Justitiei va fi numirea de şefi în Parchete. Predoiu a spus că este necesară încurajarea procurorior să participe la concursurie pentru ocuparea funcţiior de conducere.

UPDATE: Ministrul propus la Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Decizia a fost luată cu 31 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 2 abţineri.

UPDATE: Violeta Alexandru a primit aviz negativ în comisiile de specialitatea din Parlament. Au fost înregistrate 22 de voturi „pentru”, 29 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Violeta Alexandru, propusă ministru al Munciia declarat miercuri, la audierea în comisiile reunite din Parlament, că Guvernul Orban nu intenţionează să taie pensiile şi salariile. Mai mult, Violeta Alexandru a anunţat că Guvernul Orban va menţine punctul de pensie conform prevederilor legale, cu mărirea corespunzătoare de la 1 septembrie 2020. 

„Vom respecta legislaţia în vigoare şi orice creştere în ceea ce priveşte salarizarea o vom discuta cu partenerii sociali. Da, vom menţine punctul de pensie aşa cum prevede legea, cu mărirea corespunzătoare de la 1 septembrie anul viitor”, a afirmat ministrul propus al Muncii şi Protecţiei Sociale.

De asemenea, ministrul propus al Muncii a precizat că una dintre priorităţile mandatului său va fi eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă part-time.

Violeta Alexandru, ministrul propus al Muncii: Nu vom tăia pensii şi salarii. Vom elimina supra-impozitarea contractelor part-time

De asemenea, ministrul propus la Muncă a anunţat că intenţionează să cheme la discuţii partenerii sociali şi administratorii fondurilor de pensii private din România pentru identificarea soluţiilor în vederea creşterii contribuţiilor la Pilonul II de pensii. 

Suntem pentru creşterea contribuţiilor la Pilonul II de pensii şi în general suntem pentru încurajarea oamenilor să facă economii în timpul vieţii active, astfel încât să beneficieze de resursele la care au dreptul în momentul în care ies din activitate. Pentru tot ce înseamnă asumare, sunt omul care va sta la masa discuţiilor atât cu partenerii sociali cât şi cu administratorii fondurilor de pensii, de aşa manieră încât să se găsească toate formulele posibile prin care să crească contribuţiile la Pilonul II”, a declarat Violeta Alexandru.

UPDATE: Ion Ştefan, propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei în Guvernul Orban, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Ştefan a primit din partea parlamentarilor 17 voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”.

Scandal la audierea ministrului propus de PNL la Dezvoltare, cel cu casa de 1.000 mp: „Chemaţi-l pe Benny Hill, el ne mai lipseşte”

Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării, a declarat, miercuri, la audierea în cadrul comisiilor, că sunt întârzieri serioase privind plăţile legate de PNDL 1 şi 2, iar în unele zone constructorii părăsesc lucrările.

„Prioritatea numărul 1 va fi plata tuturor facturilor restante pe PNDL 1 şi 2, să asigurăm sumele necesare UAT-urilor pentru plata facturilor către constructori. Sunt deja întârzieri serioase, în multe locuri constructorii părăsesc lucrările în prag de iarnă”, a avertizat Ion Ştefan.

„Vom continua toate lucrările pornite pe PNDL 1 şi PNDL 2, dar voi fi foarte atent cu aceste cheltuieli. Sunt convins că nimeni nu vrea să mai audă de achiziţii dubioase, ca de exemplu, becuri stradale cumpărate cu două mii de euro bucata”, a continuat Ion Ştefan.

O altă prioritate anunţată de Ion Ştefan este demararea procedurilor pentru un nou program privind înfiinţarea distribuţiilor de gaze naturale, în condiţiile în care „la ora actuală, doar 34% din gospodăriile României sunt racordate la reţelele de gaze naturale”.

„Avem resurse naturale în Marea Neagră, o adevărată comoară de care trebuie să beneficiem cu toţii, fiecare român să aibă gazul românesc în casă”, a spus Ştefan.

Ion Ştefan îşi propune şi finalizarea lucrărilor la stadioanele bucureştene în vederea Campionatului European de Fotbal de anul viitor.

„Administraţia publică are resurse să se modernizeze şi vom sprijini orice intenţie pentru ca serviciile oferite cetăţenilor să fie mai bune, de calitate şi ieftine. Trebuie să renunţăm la acele avize care nu sunt necesare oamenilor, dar sunt necesare pentru instituţiile care constituie venituri proprii şi trăiesc bine din aceste taxe. Este cazul, de exemplu, şi al Inspectoratului de Stat în Construcţii, o instituţie cu specialişti foarte buni, dar care trebuie reformată, o instituţie unde un director poate ajunge să aibă un salariu mai mare decât un parlamentar sau ministru. De asemenea, digitalizarea trebuie să fie o acţiune prioritară. În procesul de digitalizare îmi propun ca interacţiunea dintre cetăţean şi funcţionar să se facă o singură dată la predarea documentelor, iar instituţia avizatoare să-şi facă treaba digitalizat şi apoi să elibereze un formular digital”, a declarat Ştefan.

UPDATE: Virgil Popescu a fost avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu 31 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 9 abţineri.

Doar consumatorii vulnerabili de energie trebuie să fie ajutaţi, iar situaţia actuală, în care toţi utilizatorii casnici sunt subvenţionaţi de către stat, trebuie să înceteze, a declarat miercuri Virgil Popescu, ministrul propus pentru portofoliul de la Economie, Energie şi Mediul de Afaceri, în cadrul audierilor din Parlament.

„Vom promova o politică energetică orientată către eficienţă energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil. În prezent, România risipeşte foarte multe resurse, dar nu eficient. Consumatorii vulnerabili este nevoie să fie identificaţi şi protejaţi mai mult decât acum. Modul în care toţi consumatorii casnici sunt subvenţionaţi acum trebuie să înceteze”, a spus Virgil Popescu, în cadrul audierilor în Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, Comisia economică, de industrii şi servicii şi Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale.

Popescu a mai spus că România are mare nevoie să redobândească încrederea investitorilor, în contextul în care sectorul energetic are nevoie de investiţii. 

„Redobândirea încrederii investitorilor este un obiectiv important. România are nevoie de asta, mai ales având în vedere că sectorul energetic are nevoie de investiţii de zeci de miliarde de euro”, a spus Popescu.

El a atras atenţia că România a devenit importator net de energie electrică şi de gaze, dintr-un stat aproape independent din punct de vedere energetic. În acest context, ministrul consideră că România trebuie să investească masiv în infrastructură, mai ales în zona de interconectare, şi să diversifice sursele de aprovizionare.

Printre obiectivele sale se numără şi listarea, în 2020, a unui pachet de acţiuni ale Hidroelectrica.

UPDATE: Cristina Monica Anisie, aviz favorabil în comisiile parlamentare

Cristina Monica Anisie, desemnată ministru al Educaţiei şi Cercetării în Guvernul Orban, a propus mai multe măsuri pentru reducerea abandonului şcolar.

„O altă problemă de sistem o reprezintă abandonul şcolar. În spaţiul public se vorbeşte foarte des de abandon şcolar şi analfabetism funcţional. Sunt două lucruri extrem de grave, sunt lucruri care trebuie să realizăm, să fim conştienţi că trebuie să găsim măsurile potrivite pentru a preveni şi combate aceste fenomene”, a declarat Cristina Monica Anisie.

Ea a precizat că printre măsurile propuse de prevenire a abandonului şcolar se află programul „Masa caldă”, decontarea integrală a transportului, consilierea la şcoală şi programul „Şcoală după şcoală”.

Monica Anisie a declarat şi că doreşte eliminarea „culturii plagiatului” şi dezvoltarea programelor de masterat didactic.

Anisie susţine că „învăţământul universitar nu este aliniat suficient la piaţa forţei de muncă” şi din această cauză cei mai buni elevi aleg să studieze în străinătate. 

„Cred că la acest moment învăţământul universitar nu este aliniat suficient la piaţa forţei de muncă. Numărul de absolvenţi în domeniile ştiinţei, tehnologiei, ingineriei, matematicii este extrem de scăzut. Asta poate că este şi din cauza participării scăzute şi toată lumea vorbeşte de faptul că în universităţi nu mai vin cei mai buni copii ai noştri. Cei buni copii ai noştri aleg să studieze în universităţile din afară. Cred că dacă ne-am pune la masă învăţământul preuniversitar şi învăţământul universitar şi am găsi programele cele mai bune pentru a dezvolta sistemul de educaţie în sensul cerinţei pieţei muncii, cred că în felul acesta că vom găsi şi soluţiile pentru ca absolvenţii de liceu să rămână în universităţile din România”, a mai afirmat Anisie.

Anisie propune şi reducerea numărului de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic şi că acesta în loc să se preocupe mai mult de pregătirea lecţiei, are în grijă şi pregătirea documentelor pe care le cer şcoala, inspectoratul şcolar sau ministerul Educaţiei.

O altă prioritate anunţată de Monica Anisie este pregătirea bugetului MEN pentru anul 2020 şi realizarea unui audit intern la minister.

UPDATE: Ionuţ Stroe, aviz favorabil în comusiile de specialitate din Parlament.

Primul ministru din cabinetul Orban intrat la audieri a fost Ionuţ Stroe. La începutul audierii în comisiile de specialitate, ministrul propus pentru Tineret și Sport a adus un omagiu victimelor incendiului din Clubul Colectiv la împlinirea a 4 ani de la tragedia în care şi-au pierdut viaţa peste 60 de persoane.

Stroe a declarat că priorităţile mandatului său sunt modificarea legii sportului, participarea românească la Jocurile Olimpide la Tokyo şi stimularea sportului de masă.

„În România există încă oamenii care se întreabă de ce finanţăm activităţile de sport şi tineret. Este simplu: prin activitatea de sport obţinem un beneficiu social cert. Americanii au o zicală: un dolar investit în sport salvează trei dolari cheltuiţi în sistemul de sănătate”, a declarat Ionuţ Stroe.

Ionuţ Stroe a venit în Parlament însoțit de premierul desemnat, Ludovic Orban, și vicepremierul propus, Raluca Turcan.

La finalul audierilor în Comisiile pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat, Marian Ionuţ Stroe a primit aviz favorabil pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului. Decizia a fost luată cu 18 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 8 abţineri.

Potrivit programului, Bogdan Lucian Aurescu, propus ministru al Afacerilor Externe, va fi audiat de la ora 13.00 de comisiile reunite pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

De la ora 11.00 va fi audiat de comisiile reunite de politică economică, reformă şi privatizare şi pentru industrii şi servicii Virgil-Daniel Popescu, propus ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Citeşte şi: Guvernul Orban, test în Parlament. Florin Cîţu, primul ministru avizat negativ în comisiile de specialitatea. Orban, prezent la audieri 

Lucian Nicolae Bode, propus ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, va fi audiat de la ora 15,00 de comisiile reunite pentru transporturi şi infrastructură şi pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, în timp ce Ion Ştefan, propus ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, va fi audiat de la ora 12,00 de comisiile pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.

Victoria Violeta Alexandru, propusă ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, va fi audiată de la ora 14,00 de comisiile pentru muncă şi protecţie socială şi pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiţiei, va fi audiat de la ora 15.00 de comisiile juridice reunite şi comisiile pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Marţi, în prima zi de audieri, comisiile de specialitate i-au avizat pozitiv pe 7 dintre miniştrii propuşi: Victor Sebastian Costache – ministrul Sănătăţii, Marcel Ion Vela – ministrul Afacerilor Interne, Ionel Nicolae Ciucă – ministrul Apărării Naţionale, Nechita-Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii şi Ioan Marcel Boloş – ministrul Fondurilor Europene. Totodată, Vasile-Florin Cîţu, propus ministru al Finanţelor Publice, a fost avizat negativ de comisiile de specialitate.

Votul pentru învestirea Guvernului Ludovic Orban urmează să aibă loc luni, de la ora 14,00, în plenul reunit al Parlamentului.

DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Planta din România care i-a ruinat pe fermieri. Recolta a fost foarte slabă, deși suprafața cultivată a crescut
Capital.ro
Au scăpat de datorii. Românii care NU mai dau bani la stat. Termen nou, 20 decembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Coșul de cumpărături 2024. Ce alimente s-au scumpit enorm și unde mai găsești oferte față de anii anteriori
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Horoscop. Zodii care se sărută sub vâsc de Revelion. Vor avea noroc în dragoste anul viitor
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Din ce cauză s-ar fi produs carambolul de pe A3, în care au fost implicate 12 mașini! „A fost şocul vieţii mele”. Filmul complet al evenimentelor
Cancan.ro
Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret! Familia a făcut anunțul oficial. Cum arată mormântul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Fotbalul, lovit de o nouă tragedie. Marele sportiv s-a stins fulgerător: Nu va fi uitat
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Inundații severe în Spania: mii de persoane evacuate și peste 100.000 de autoturisme distruse
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei