UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros, a primit marţi aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Au fost 17 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi nicio abţinere.
UPDATE: Costel Alexe, ministrul propus al Mediului, a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare. Au fost 23 de voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi 5 abţineri pentru validarea lui Alexe.
UPDATE: Marcel Vela, propus ministru de Interne, a primit aviz favorabil în comisiile reunite din Camera Deputaţilor şi Senat. Vela a fost avizat cu 17 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”.
Vela a vorbit la audieri despre evenimentele violente de la protestul Diasporei din 10 august 2018 şi a declarat că trebuie desecretizate documentele privind intervenţia Jandarmeriei pentru a elimina neîncrederea existentă în rândul populaţiei.
„Raportul trebuie desecretizat cât mai repede”, a explicat Marcel Vela.
Ministrul propus pentru Interne promite măsuri după cazul Caracal. Vela a spus că va eficientiza sistemul de urgenţă 112 și că dacă acesta ar fi funcționat corect, altul ar fi fost deznodământul cazului.
În plus, Vela spune că în cel mult o lună va decide soarta lui Raed Arafat.
Întrebat despre poziţia sa legată de solicitările de demisie în cazul lui Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Vela a spus: „Eu nu pot să dau sentinţe din mai multe motive: secretarii de stat sunt atributul şi intră în competenţa numirii de către premier. Veţi fi la curent cu toţi paşii, astfel încât românii (…) să ştie că sunt apăraţi de ministrul Marcel Vela. (…) Înainte de a lua o decizie, faci o analiză şi analiza o poţi face când ajungi la minister pe acte obiective, pe întâmplări, pe înregistrări”.
UPDATE: Nicolae-Ionel Ciucă, propus ministru al Apărării Naţionale, a primit aviz favorabil în comisiile reunite. Propunerea generalului în rezervă Nicolae Ciucă la Ministerul Apărării a primit 18 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi o abţinere.
UPDATE: Senatorul liberal Florin Cîţu, propus de Ludovic Orban pentru conducerea ministerului Finanţelor, a primit aviz negativ în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament. După peste două ore de audieri în comisiile de buget – finanţe din Parlament, Florin Cîţu a obţinut 19 voturi „împotrivă” şi 19 voturi „pentru”.
Florin Cîţu a spus la audieri că va negocia cu rușii repatrierea aurului de la Moscova.
„Imi iau un angajament, voi face tot ce imi sta in putinta sa revigorez impreuna cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu comisia comuna romano rusa pentru repatrierea aurului de la Moscova”, a zis Florin Cîțu, la audieri.
Tezaurul României a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și cea mai mare parte nu a fost restituită niciodată.
UPDATE: Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a primit vot favorabil în comisiile de specialitate din Parlament. Au fost 14 voturi „pentru”, 4 voturi „împotriva” şi 6 abtineri.
Bogdan Gheorghiu a afirmat marţi că obiectivele ministeriatului său sunt pe termen scurt şi mediu, în condiţiile în care guvernul PNL este unul de tranziţie.
„Actualul guvern PNL este unul de tranziţie, până la declanşarea unor eventuale alegeri anticipate sau până la alegerile la termen care vor avea loc peste aproximativ un an, astfel că obiectivele ministeriatului meu sunt pe termen scurt şi mediu. Faptul că astăzi sunt al cincilea ministru audiat în ultimii cinci ani reflectă faptul că acest portofoliu este unul foarte dificil”, a declarat Bogdan Gheorghiu, propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Culturii în Guvernul Orban.
El a spus că activitatea MCIN „trebuie să asigure un echilibru dinamic între protejarea patrimoniului, încurajarea creaţiei contemporane, difuzarea valorilor culturale universale în România şi totodată a valorilor româneşti în lume”.
UPDATE Victor Costache, ministru propus de premierul desemnat Ludovic Orban la Ministerul Sănătăţii, a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senatului. Au votat „pentru” 13 parlamentari, unul a votat „împotrivă”, iar patru s-au abţinut
Medicul Victor Costache anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia într-un dosar de ucidere din culpă, după ce în anul 2017 o pacientă ar fi murit singură în salon, iar medicul a scris în documente că acesteia i s-au aplicat proceduri de resuscitare.
În timpul audierii în Parlament, Victor Sebastian Costache a explicat că în momentul în care procurorii îi vor schimba încadrarea din suspect în inculpat, atunci va demisiona imediat.
”Cred în justiția din această țară și consider că instituțiile trebuie să își facă treaba. În momentul în care mi se va schimba calitatea din cea de suspect în cea de inculpat atunci îmi voi prezenta demisia. Înțeleg durerea familiei, dar aici este un caz de chirurgie cardiovasculară, un caz de specialitate”, a spus Victor Costache, la audierile din Parlament.
UPDATE Marcel Boloş, propus ministru al Fondurilor Europene, a primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate. Au fost 21 de voturi „pentru” si 4 „împotrivă”.
Ioan Marcel Boloș, ministrul propus la fondurile UE, a declarat, la audierile din Parlament, că România riscă să piardă fonduri europene de mai multe milioane de euro.
La audierea lui Bolos s-a luat în discuţie şi cazul lui Dan Barna şi ancheta privind suspiciunea de fraudă cu fonduri europene. În acest context, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici i-a solicitat lui Ioan Boloş ca, din poziţia de ministru, să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele referitoare la proiectele pentru care liderul USR Dan Barna a fost consultant.
„Vreau să mă asigur că dumneavoastră, ca ministru, veţi asigura, atunci când sunt solicitate, toate informaţiile pe care ministerul şi dumneavoastră le veţi cunoaşte legate de speţa Dan Barna”, a spus Teodorovici.
„E singurul lucru pe care vă rog să îl faceţi, să puneţi la dispoziţia organelor abilitate la toate informaţiile care sunt necesare pentru a clarifica orice fel de speţă”, a continuat Eugen Teodorovici.
Boloş a replicat că acest lucru se va întâmpla, pentru că este o obligaţie legală.
Ludovic Orban, premierul desemnat, este prezent la audierile miniştrilor cabinetului său.
„Cu siguranţă PSD o să încerce să îi încurce pe candidaţii noştri, au majoritate cu Pro România aproximativ în jumătate dintre comisii. Va fi un vot politic, dar eu am încredere în miniştrii propuşi că se vor prezenta la un nivel ridicat, vor avea capacitatea să dea răspunsuri potrivite la intrebări. Sunt oameni pregătiţi să conducă ministerele”, spunea Ludovic Orban, înaintea audierilor.
Liderul PNL a precizat că nu va schimba propunerile de miniștri dacă avizul dat de comisii după audieri va fi unul negativ. „Ar fi culmea să ţin cont de voturile parlamentarilor PSD, care au votat ca înecaţii toate prostiile, toţi miniştri puşi de PSD, toţi analfabeţii funcţionali PSD. Ar fi culmea să ţin cont de voturile parlamentarilor PSD”, a susţinut Ludovic Orban.
Ştirea iniţială:
Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, anunţa, luni, după şedinţa Birourilor Permanente Reunite că s-a decis calendarul învestirii Guvernului Orban, iar audierile miniştrilor în comisii au fost programate marţi şi miercuri, începând cu ora 9.00.
„Am căutat să evităm încălecarea mai mutor comisii, iar pentru luni s-a decis, în unanimitate, ca luni la ora 14.00, să aibă loc şedinţele reunite pentru învestitura Guvernului”, spunea Teodor Meleşcanu.
Astfel, pe ordinea de zi postată pe site-ul Camerei Deputaţilor sunt trecute şedinţe ale Comisiei pentru afaceri europene, unde de la ora 9.00 va fi audiat Ioan Marcel Boros, candidat la funcţia de ministru al Fondurilor Europene.
În şedinţa Comisiei pentru sănătate şi familie, care începe la ora 10.00, va fi audiat dr. Victor Sebastian Costache, candidat pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, în timp ce Vasile-Florin Cîţu, candidatul propus pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, va fi audiat în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, începând cu ora 11.00.
Pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă figurează, de la ora 12.00, audierea lui Bogdan Gheorghiu, candidat pentru funcţia de ministru al Culturii.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, anunţa că a semnat acorduri şi înţelegeri cu grupul minorităţilor naţionale, cu PMP, USR, UDMR şi ALDE, având sprijinul pentru învestirea Guvernului. „Numeric, astăzi am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin învestirea Guvernului. Sigur, negocierile continuă, pentru că vrem să ne luăm o marjă pentru situaţiile în care apar absenţe neaşteptate”, spunea el. El adăuga că are încredere în miniştrii propuşi.
Pe de altă parte, Ludovic Orban anticipa că PSD va încerca să-i încurce pe miniştrii propuşi de PNL la dezbaterile din comisii, dar spunae că, în situaţia în care unii miniştri primesc aviz negativ, nu va ţine cont de acest lucru.
„Cu siguranţă, PSD o să încerce să-i încurce pe candidaţii noştri la funcţia de ministru, ei au majoritate împreună cu Pro România, în jumătate din comisii. Acolo nu cred că va conta pregătirea, priceperea, calitatea soluţiilor. Pur şi simplu, va fi un vot politic. Eu am încredere că se vor prezenta la un nivel ridicat, că vor avea capacitatea să dea răspunsuri potrivite la toate întrebările care li se pun. Sunt oameni pregătiţi să conducă ministerele”, declara Ludovic Orban, la Digi24.
Întrebat ce va face dacă unii miniştri PNL vor primi aviz negativ în comisii, Orban spunea că nu va ţine cont de acest lucru, sugerând că PNL nu va face alte propuneri.
„Ar fi culmea să ţin cont de votul parlamentarilor PSD care au votat ca înecaţii toate prostiile, toţi miniştrii puşi de PSD, toţi analfabeţii funcţionali care au ajuns în funcţii. Ar fi culmea să ţin cont de votul pe care îl dau parlamentarii PSD”, spunea Orban.