Asociațiile IMM-urilor din domeniul cercetarii si inovarii reclama întârzierea contractarii proiectelor europene de catre persoane cu interese oculte din PNL.
Chestionat de România TV în legătură cu acest subiect, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a spus: „Nu cunosc detalii de acest gen și nu știu să fie confirmate. Am avut discuții pe tema proiectelor care sunt depuse în zona cercetării și inovării.
Au fost două apeluri de proiecte: unul dedicat IMM pe proiecte tehnologice inovative și altul pentru marile infrastructuri de cercetare. Am avut intenția să facem această supracontractare pentru ambele proiecte. Este vorba de aproximativ 300 de mililione de euro, pentru ca să încheiem viitoarele contracte de finanțare cu viitorii beneficiari. După o analiză atentă a conținuturilor proiectelor, pentru că e vorba de o sumă importantă de bani, pe care nu ne permitem să o folosim fără folos pentru domeniul inovării și cercetării.
Am constatat că multe dintre ele sunt: măsurarea calităţii aerului, apei, pentru platforme virtuale care nu au utilitate în piață. Am decis că acestea și apelul de proiecte să fie contractate în sumă disponibilă la nivelul proiectelor și să relansăm noile apeluri, ca banii să plece unde e nevoie în piață. Sigur că sunt discuții care sunt născute din acest orizont de așteptare, dar îi asigur pe toți care au depus astfel proiecte și sunt cu impact în piață că o să aibă posibilitatea la noile relansări de proiecte„.
Citeşte şi Taberele din PNL blocheză guvernul Orban
Întrebat despre activitatea secretarului de stat Călin Bota, acuzat că blochează proiectele, ministrul a răspuns: „Nu cunosc detalii legate de activitatea personală a dn secretar de stat și sper să nu fie vorba de aceste lucruri. Nu am știință de astfel de lucruri. Nu am vorbit cu Ludovic Orban în contradictoriu pe această temă. N-am informaţii legate de blocarea de proiecte, nu pot să confirm sau să infirm„.
Despre cum funcţionează acest blocaj a explicat analistul Bogdan Chireac. „Ştiți cum blochează Ministerul Fondurilor Europene? Trimit o hârtie la Bruxelles și spun: „nu-i așa că în proiectul cutare mai trebuie și asta și asta?„. E o birocrație imposibil de străbătut, și vine răspunsul: „Ba da”. Şi se duc cu hârtia și spun că nu au ce face, că Bruxelles-ul a cerut asta”, a spus Chireac, la România TV