Potrivit unui draft al proiectului de ordonanță de urgență, prețul plafonat la energie electrică depinde de consum în cazul consumatorilor casnici. În document nu se mai face referire la compensare.
Potrivit documentului, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 – 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici.
În privința gazelor, draftul de proiect vorbește despre un preț plafonat pentru vânzarea către clienții casnici, dar acesta nu este încă stabilit. Gazele ar trebui să provină exclusiv din producția internă.
”În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, cât și activități de vânzare a gazelor naturale, au obligația să vândă, cu prețul de XXX lei/MWh, cantități de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă, către furnizorii clienților casnici (CC) și ai producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației (PET), sau direct către acești clienți, după caz, pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, întregul necesar de consum al acestor clienți din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”, se arată în documentul publicat de Hotnews.
Proiectul prevede un preț plafonat la gaze pentru clienții non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh. Prețul final facturat de furnizori este în acest caz de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus.
Furnizorilor li se impune, totodată, să constituie depozite de înmagazinere și să aibă stocuri minime.
”În perioada 1 aprilie 2022 – 31 octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuității și siguranței în alimentarea clienților săi finali și suportabilității prețului de către aceștia”, se arată în proiect.
”Cantitățile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor vor reprezenta minim 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu”, se mai arată în document.
Ministrul Energiei anunțase că săptămâna aceasta Guvernul ar urma să aprobe ordonanța de urgență. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat pe 10 martie că săptămâna viitoare (n.r. săptaămâna aceasta) va fi aprobată ordonanța de urgență cu privire la schema de ajutor la energie electrică și gaze naturale ce urmează să fie aplicată de la 1 aprilie.
”Astăzi (10 martie -n.r.), la Guvern, am avut o întâlnire pentru măsurile pe care le vom aplica începând cu data de 1 aprilie pe energie, o întâlnire la care au participat Autoritatea de Reglementare în Energie și actorii din piață – furnizorii și distribuitorii”, a spus Popescu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
El a adăugat că în weekendul care a trecut vor fi finalizate consultările „cu toți actorii din piață”.
”Ministerul Energiei avea finalizată partea de ordonanță de urgență cu privire la măsurile pe care premierul le-a și prezentat. Până mâine așteptăm de la Autoritatea de Reglementare să integrăm în ordonanța de urgență niște lucruri care se referă la tarifele de reglementare. Finalizăm consultarea în cursul acestui weekend cu toți actorii din piață, iar săptămâna viitoare vrem să aprobăm această ordonanță de urgență, în așa fel încât începând cu 1 aprilie să avem în funcțiune noua schemă de ajutor pentru români la prețul energiei electrice și a gazelor naturale”, a precizat ministrul Virgil Popescu.