„Nu este atributul Guvernului să intervină în relaţiile contractuale dintre banci şi clienţi. Noi purtăm negocieri cu sistemul bancar ca în acestă perioadă să amâne plata, dar nu este atributul Guvernului. Dacă a putut Victor de ce nu poate şi Ludovic? Ludovic Orban este un premier responsabil al acestei ţari. Nu vrea măsuri populiste, tot ceea ce facem este să asigurăm o gestiune tot mai bună a crizei prin care trecem”, a declarat Ionel Danca.
Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi Ordonanță de urgență privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare a fost publicate în Monitorul Oficial.
Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF precizează că au avut în vedere o serie largă de măsuri pentru susţinerea mediului de afaceri în contextul actual, fiind stabilite ca prioritare următoarele:
– nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanţe de urgenţă şi neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgenţă;
– aceste obligaţii fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante;
– se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti se aplică, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau terţii popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale;
Aceste măsuri fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă.