Guvernul poate anula cardurile de energie în orice moment, iar beneficiarii pierd dreptul la ajutor în cazul în care nu îndeplinesc condițiile cerute la emiterea cardului. Măsura este prevăzută într-un nou proiect de OUG, prin care Guvernul își asumă dreptul de a anula cardul de energie în cazul în care autoritățile descoperă că beneficiarul nu îndeplinea condițiile necesare pentru a-l primi în momentul în care s-a stabilit acordarea ajutorului pentru plata facturilor la energie.
În acest caz, statul va sista plățile. În cazul în care o parte din cei 700 lei virați pe card au fost deja cheltuiți, beneficiarul cardului nu va fi nevoit să dea banii înapoi. Cheltuiala va fi suportată de la bugetul de stat, scrie avocatnet.ro.
Citește și: Până când pot folosi românii cardurile de energie pentru plata facturilor. Marcel Boloș a făcut anunțul
“În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în document.
Totodată, regula actuală, potrivit căreia, “în cazul în care beneficiarul sprijinului pentru persoane vulnerabile nu se mai încadrează în categoriile prevăzute la art. 3 alin. (1) (de beneficiari – n. red.), unitatea de implementare din cadrul MIPE (…) are obligaţia de a anunţa Compania Naţională «Poşta Română» – S.A. în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la certificarea situaţiei înregistrate, în vederea sistării utilizării sprijinului material primit prin intermediul cardului de energie”, se păstrează în continuare.
Citește și: Cum poți afla soldul disponibil pe cardurile de energie. Noi modificări aduse de guvernanți
Ajutorul de stat în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
De principiu, beneficiari ai ajutorului pot fi persoanele cu venituri mici, de până la 2.000 de lei pe lună, printre care pensionarii ori persoanele cu dizabilități, dar și persoanele sau familiile care primesc ajutor social.