Spre deosebire de vechiul cabinet, însă, Guvernul Ponta IV este unul preponderent politic, fapt ce ar trebui să-i dea greutate politică.
„Este important ca Guvernul restructurat să își îndeplinească în 2015 și 2016 toate obligațiile care îi revin în baza programului de guvernare al USL din 2012. Vom menține România pe direcția creșterii economice, a creării de locuri de muncă și a reformelor importante, la fel ca în ultimii 2 ani și jumătate„, a spus Victor Ponta duminică, la finalul şedinţei CEx a PSD.
Premierul a mai spus că noul guvern va avea mai puţini miniştri pentru a fi mai eficient, dar care vor fi preponderent parlamentari pentru a întări legătura cu Parlamentul.
De asemenea, pentru o eficienţă şi mai ridicată s-a luat decizia ca unele dintre cele 21 de ministere câte sunt în prezent, să dispară sau să fie comasate. Este cazul la Educaţie, la Finanţe, iar Ministerul Energiei se va comasa cu cel al Mediului de afaceri.
De remarcat că 14 miniştri rămân în noua structură guvernamentală. Astfel, se asigură continuitatea în domenii cu performanţe speciale, precum justiţie, fonduri europene, agricultură, muncă. De asemenea, în Guvernul Ponta IV se va regăsi portofoliul de ministru delegat special pentru românii de pretutindeni.
Cine sunt noii miniştri?
Ministru al Educatiei si Cercetarii – Prof. dr. ing. SORIN MIHAI CIMPEANU, 46 de ani. Doctor inginer, Rector la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, profesor universitar si conducator de doctorat la aceeasi universitate, Presedintele Consiliului National al Rectorilor din Romania, vicepresedinte al Centrului de Excelenta in cercetare – BIOTEHNOL.
Sorin Cimpeanu are o vasta experienta in domeniul stiintific si al cercetarii, fiind autorul a peste 90 de articole stiintifice si carti de specialitate.
Ministru al Culturii – IONUT VULPESCU, 38 de ani. Este deputat al PSD, membru al Comisiei de Cultura, Arte si Mijloace de Informare in Masa a Camerei Deputatilor. A fost reprezentantul Primului-Ministru Victor Ponta in Consiliul de Conducere al ICR.
Politician de noua generatie, adus in Guvern, Ionut Vulpescu este un politician recunoscut in lumea culturala, cu activitate parlamentara pe zona de cultura si media, inclusiv in zona academica.
Ministru al Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri – ANDREI DOMINIC GEREA, 46 de ani. Domnul Gerea a mai fost recent si ministru al Economiei, chiar daca pentru un mandat scurt. Plecarea domniei sale de la minister nu a avut legatura cu activitatea sa, ci cu retragerea PNL de la guvernare.
Andrei Gerea are o experienta profesionala in zona comertului si a sistemului bancar.
Dincolo de experienta de la nivel parlamentar, acolo unde acesta a activat in cadrul comisiilor de resort, Andrei Gerea este si un politician cu o experienta de 8 ani in administratia locala, in calitate de consilier local.
Ministru al Economiei si Turismului – MIHAI TUDOSE, 47 de ani. Domnul Tudose are o larga experienta in comisiile de resort ale Parlamentului. Activitatea sa in cadrul comisiei parlamentare de resort (economie, privatizari) va facilita dialogul Guvern-Parlament in problematica economica.
Ministru pentru Societatea Informationala – SORIN MIHAI GRINDEANU, 41 de ani. Lider al organizatiei PSD Timis si deputat in Parlamentul Romaniei, ales in colegiul uninominal nr. 2 din Timis, Sorin Mihai Grindeanu a fost membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. Este absolvent al Universitatii de Vest Timisoara, Facultatea de Matematica, Sectia Informatica. Dupa absolvirea facultatii, Sorin Grindeanu a decis sa ramana pana in anul 2011 in mediul universitar, fiind preparator si apoi asistent in cadrul Universitatii de Vest.
Ministru al Mediului, Apelor si Padurilor – GRATIELA GAVRILESCU, 48 de ani. Politician cu experienta profesionala in zona de protectie a mediului, dar si in administratia locala, Gavrilescu a fost viceprimar al municipiului Ploiesti. Este, asadar, o persoana care cunoaste si problemele cu care se confrunta administratiile locale, inclusiv in ceea ce priveste standardele de mediu.
Ministru delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni – ADRIAN ANGHEL, 56 de ani. Senator in Parlamentul Romaniei, ales in colegiul uninominal 2 din Circumscriptia electorala nr. 43 pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei, membru in Comisia pentru Afaceri Europene.
Cei 15 ani petrecuti in SUA i-au dat ocazia lui Adrian Anghel sa cunoasca foarte bine viata romanilor din Diaspora.
Ministru delegat pentru Dialog Social – LIVIU MARIAN POP, 40 de ani. Senator in Parlamentul Romaniei, ales in colegiul uninominal 3 din Maramures, Presedinte al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala.
Liviu Pop are deja o larga experienta in acest domeniu, dat fiind faptul ca a mai ocupat aceasta functie in 2012, precum si faptul ca a activat timp de aproape 10 ani in domeniul sindical.