Ministrul Boloș a subliniat importanța acestei reforme în pachetul de măsuri fiscale, menționând că „prima reformă propusă în planul fiscal este exact această reformă a redevențelor, care vizează o mai bună valorificare”. El a oferit exemplul redevenței pentru apa geotermală, despre care a spus că este „rușinos”, cu un nivel de „0,01 bani pe litru de apă geotermală exploatată din pământ”.
Aceasta subliniază necesitatea de a reformula sistemul de redevențe pentru a reflecta mai bine valoarea resurselor naturale.
Pe lângă reformele privind redevențele, Ministerul Finanțelor lucrează și la modificări ale sistemului prețurilor de transfer, cu scopul de a limita practica companiilor de a muta profituri din România în alte jurisdicții cu impozite mai favorabile. Boloș a explicat, la Realitatea, că această măsură face parte dintr-un pachet mai amplu destinat reducerii deficitului și că „modalitățile prin care se pune în practică partea aceasta de prețuri de transfer sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei”. Totodată, el a menționat că nu dorește să divulge suma exactă pentru a evita „o nouă furie”.
În ceea ce privește problemele cu externalizarea profiturilor de către multinaționale, Boloș a subliniat că acest fenomen a fost dezbătut la nivel internațional, inclusiv în cadrul OCDE și al UE. „Este un fenomen care este de actualitate. Nu este o noutate pentru ceea ce înseamnă transferul de fonduri”, a spus ministrul. El a adăugat că Ministerul Finanțelor se confruntă cu provocări asemănătoare în lupta împotriva evaziunii fiscale și în asigurarea unei colectări eficiente a impozitelor.
Ministrul nu a oferit detalii suplimentare despre suma exactă a pierderilor din impozite neîncasate sau despre sumele externalizate, menționând doar că fenomenul este „de ordinul zecilor de miliarde de lei”. De asemenea, nu a clarificat dacă aceste zeci de miliarde se referă la pierderile de impozite neîncasate sau la sumele externalizate efectiv.