România scapă de stare de alertă COVID-19, dar se pregăteste de stare de criză pe fondul războiului din Ucraina. Autorităţile sunt în alertă maximă, deşi în ultimele zile atât premierul Ciucă, cât şi alţi oficiali ai statului au dat asigurări că România nu se va implica militar în Ucraina.
La ora 15.30 la Guvern are loc o ședința pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, iar de la ora 16,30 Executivul se reuneşte în şedinţă.
Potrivit unor surse România TV, Guvernul pregăteşte un proiect de lege care prevede instaurarea stării de criză la nivel naţional pe fondul războiului din Ucraina.
Această situaţie de criză ar urma să fie instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebuie avizată de premier şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Citeşte şi: Premierul Nicolae Ciucă, reacţie la ameninţările Rusiei: „Degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică”
Măsura nu ar afecta populaţia, ci ar fi o măsură organizatorie pentru instituţii ale statului pe fondul conflictului armat de la graniţa României. Astfel, structuri ale MApN ar putea să treacă în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO în cazul conflict armat.
„Prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale se întelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, sau de ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate”, prevede proiectul de lege.
Informația a fost confirmată de președintele PSD, Marcel Ciolacu.
„Am ştiinţă, cum este şi normal, urmând astăzi să avem o discuţie cu primul ministru”, a explicat preşedintele PSD, cu referire la acest proiect legislativ.
Marcel Ciolacu a mai spus că România nu are motiv să intre într-un conflict armat cu Rusia.
„România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia şi nu cred că România va intra într-un conflict armat cu Rusia, dar cu toţii ştim ce se întâmplă în Ucraina şi consider că ceea ce face Vladimir Putin şi la ce instigă să facă poporul rus, în acest moment este inacceptabil în 2022”, a declarat Marcel Ciolacu.
Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului care vor fi apoi folosite împotriva ruşilor.
Premierul Nicolae Ciucă spune că ameninţările Rusiei cu privire la posibilitatea ca aeronave ucrainene să plece de pe aeroporturi din ţări vecine Ucrainei, inclusiv României, reprezint o „retorică” prin care „se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”. Premierul a explicat că un singur avion ucrainean a intrat în spaţiul aerian al României, în prima zi a războiului, iar acesta a plecat din România neînarmat.
”Este o retorică folosită în ultima perioadă, prin care se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde vedem că sunt ucişi civili, unde vedem că nu se respectă absolut deloc legile conflictului armat, şi în felul acesta este mai uşor să spui atenţie la ceilalţi, pentru că vă puteţi transforma şi voi în parte a acţiunii beligerante pe care ei o desfăşoară”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă duminică seară, la Digi 24.
Întrebat dacă retorica folosită de Rusia are rolul de a crea temere României, Ciucă a răspuns că de regulă în conflictele armate de folosesc metode precum dezinformarea, inducerea în eroare, propaganda şi operaţiile informaţionale.
”Eu cred că degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică, pentru că nu avem de ce să ne fie frică. Existăm măsuri concrete care s-au luat în interiorul Alianţei Nord-Atlantice astfel încât statele de pe frontiera estică a alianţei să beneficieze de măsuri întărite şi consolidate de descurajare şi apărare”, a adăugat Ciucă.