Guvernul pregăteşte majorarea impozitului pe dividende la 10%, impozitarea altor forme de capital, eliminarea stimulentelor fiscale în construcţii

În privinţa deducerilor personale, Guvernul promite abia pentru anii următori deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate şi învăţământ. Premierul marcel Ciolacu a anunţat că politica sa economica merge mai degrabă spre tăierea privilegiilor, decât spre itroducerea de noi taxe.
Filip Stan
30 iul. 2024, 08:38
Guvernul pregăteşte majorarea impozitului pe dividende la 10%, impozitarea altor forme de capital, eliminarea stimulentelor fiscale în construcţii
Marcel Boloş, despre faptul că preţurile din România sunt mai ridicate decât în alte ţări. "Este o enigmă"

Guvernul a adoptat deja o serie de măsuri fiscale, dar o altă parte urmează să fie aprobate, printre care majorarea impozitării dividendelor de la 8% la 10%, taxarea altor forme de capital şi eliminarea stimulentelor fiscale pentru angajaţii din construcţii, relevă acte guvernamentale analizate de Profit.ro. Executivul are în vedere, în schimb, creşterea deducerilor personale de bază.

Măsurile au fost deja introduse într-un document oficial redactat la Guvernul României, conform Profit.ro.

Printre acestea sunt enumerate, alături de măsuri deja introduse:

– Eliminarea stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcţiilor;

– Creşterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%, corelat cu impozitarea majorităţii celorlalte forme de venit din capital;

– Creşterea în continuare a deducerilor personale de bază.

Angajaţii din construcţii (10% din forţa de muncă ocupată) sunt în prezent scutiţi de la impozitul pe veniturile personale şi de o parte din contribuţiile sociale obligatorii, respectiv contribuţia la Pilonul II de pensii este opţională.

Impozitul pe dividende a fost majorat de la 5 la 8%, dar şi această cotă este considerată prea mică atât de instituţiile financiare internaţionale, cât şi de partea social-democrată a Guvernului.

Taxa pe lux în România. Câți bani trebuie să dai la stat din septembrie dacă ai o mașină scumpă. Descarcă aici formularul 216

În privinţa deducerilor personale, Guvernul promite abia pentru anii următori deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate şi învăţământ.

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş anunţă miercuri că ANAF şi-a depăşit cu 6% planul de colectare pe primele şase luni ale anului, precizând că datele pentru primul semestru din 2024 arată încasări totale de 218,5 miliarde lei, reprezentând o creştere cu 17,8%, cu 33,04 miliarde lei mai mult faţă de perioada similară din anul 2023. El s-a referit şi la rolul pe care digitalizarea ANAF l-a avut în progresele importante în ceea ce priveşte atingerea planului de colectare a veniturilor. Referirea la importanţa digitalizării ANAF vine după ce predecesorul său Adrian Câciu, în prezent ministru al Fondurilor Europene, a afirmat că este nevoie de digitalizarea ANAF, chiar dacă nu se poate face dintr-o dată şi că ministrul de Finanţe ar trebui să aibă un dialog amplu pe această temă şi să asculte specialiştii din mediul privat.

”Ştiţi că am recurent discuţii cu Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice din toată ţara, pentru a evalua acţiunile întreprinse pentru colectarea eficientă şi pentru combaterea evaziunii fiscale.
Vin astăzi cu o veste bună: ANAF şi-a depăşit planul de colectare în primele şase luni din 2024. Avem un grad de realizare de 100,6% a programului de încasări venituri bugetare, respectiv un plus de 1,2 miliarde lei faţă de planul asumat la începutul anului”, afirmă ministrul.

El precizează că datele pentru primul semestru din 2024 arată încasări totale de 218,5 miliarde lei, creştere cu 17,8%, cu 33,04 miliarde lei mai mult decât în perioada similară din anul 2023. În ceea ce priveşte încasarea TVA, se înregistrează un plus de 6,58 miliarde lei (creştere cu 15,6%).

”Sigur că cerinţele de îmbunătăţire a activităţii vor fi întotdeauna valide şi reflectă dorinţa noastră comună de a avea un sistem fiscal cât mai echitabil şi mai eficient. În acest sens, nu pot fi negate progresele importante în atingerea planului nostru de colectare a veniturilor, şi vreau să subliniez rolul pe care digitalizarea ANAF îl are în acest proces. Chiar dacă măsurile implementate nu sunt pe placul tuturor şi unele schimbări au fost cel puţin provocatoare, digitalizarea însemnă că de la lună la lună vom avea inspecţii fiscale mai puţin împovărătoare pentru contribuabili şi mai puţin costisitoare pentru ANAF, cu o abordare mai uniformă în cadrul analizei de risc şi din partea inspectorilor aflaţi în control”, subliniază ministrul Finanţelor.
”Deşi la nivel global, în prima jumătate a anului numărul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sancţiuni, ceea ce ne arată o creştere a nivelului de eficienţă”, adaugă el.

Boloş precizează că cel mai important aspect este că digitalizarea permite protejarea şi respectarea contribuabililor oneşti, permiţându-le să îşi desfăşoare activitatea fără intervenţii inutile din partea autorităţilor fiscale.
”În final, aşa cum am mai spus-o în trecut, fiecare leu colectat corect este o investiţie în viitorul colectiv al românilor, contribuind la dezvoltarea infrastructurii, sănătăţii, educaţiei şi altor domenii vitale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor”, conchide Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, fost ministru de Finanţe, a afirmat, miercuri seară, că este nevoie de digitalizarea ANAF, chiar dacă nu se poate face dintr-o dată. Ministrul de Finanţe ar trebui să aibă un dialog amplu pe această temă şi să asculte specialiştii din mediul privat. Câciu a făcut apel la un ”front comun” în acest sens şi consideră că trebuie să se pună ”capul la contribuţie”. Dacă se renunţă la digitalizare – e-TVA, e-factura, e-transport – Câciu crede că nici nu se va mai face vreodată.

Ciolacu: În Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată şi un acord cu mediul privat şi societatea civilă!

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată şi un acord cu mediul privat şi societatea civilă.

”O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată şi un acord cu mediul privat şi societatea civilă! Nici domnul Boloş, nici alţi miniştri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că aşa e corect şi aceasta este aşteptarea românilor! şi a mediului de afaceri”, a precizat Marcel Ciolacu.
Contabili, economişti şi antreprenori au organizat în 8 iulie, la Bucureşti, un protest intitulat ”Fără haos în legislaţia fiscală”,pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce ei numesc ”teroare fiscală” şi măsuri adoptate fără consultare publică, dar care au un impact major asupra întregii societăţi.

Avuția românilor s-a triplat în ultimii 10 ani, ca rezultat direct al politicilor PSD de creștere a veniturilor populației

”Într-o ţară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susţinut şi încurajat, suntem martorii unei realităţi alarmante: lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiş, noaptea, fără consultare şi fără a ţine cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor şi a afacerilor. Acesta este contextul în care ne aflăm astăzi, un context în care haosul legislativ şi teroarea fiscală devin norma”, au transmis reprezentanţii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

Ei apreciau că ordonanţele care includ măsuri precum e-TVA şi e-Factura nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci şi manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democraţiei şi ale dialogului social.

Ministerul Finanţelor a anunţat, în urma protestelor contabililor, mai multe măsuri, inclusiv că, în ceea ce priveşte  implementarea e-Factura în regim B2C şi protecţia datelor cu caracter personal, aceasta se va realiza în conformitate cu cele mai bune practici de securitate a datelor şi cã nu se va solicita CNP-ul persoanelor fizice pentru care se emite factura. Echipa Ministerului Finanţelor a explicat cã lucreazã la un sistem prin care datele cu caracter personal regãsite pe factura electronicã sã fie convertite într-o formã de identificare fiscalã care sã nu permitã corelarea directã cu identitatea persoanei pentru care s-a emis factura.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, fost ministru de Finanţe, a afirmat, miercuri seară, că este nevoie de digitalizarea ANAF, chiar dacă nu se poate face dintr-o dată. Ministrul de Finanţe ar trebui să aibă un dialog amplu pe această temă şi să asculte specialiştii din mediul privat. Câciu a făcut apel la un ”front comun” în acest sens şi consideră că trebuie să se pună ”capul la contribuţie”. Dacă se renunţă la digitalizare – e-TVA, e-factura, e-transport – Câciu crede că nici nu se va mai face vreodată.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Câți bani ia David Popovici pentru aurul olimpic de la Paris! Moldova i-ar fi plătit mai mult!
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30 iulie
Playtech.ro
Cine sunt românii care vor avea pensia mărită cu 700 de lei. Ce se întâmplă până pe 15 august
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Vestea pe care n-ar fi vrut s-o audă niciodată
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Câți bani va primi David Popovici de la statul român pentru medalia de aur câștigată la Jocurile Olimpic
Capital.ro
UDREA trebuie eliberată! Anunț istoric pentru fostul ministru: Zero probe
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Administratorii de Sistem: Eroii Moderne și Ofertă Specială de la LINK Academy
MediaFlux
SE DAU 15.000 de lei de FAMILIE! PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!